Seehofer trvá na stropu pro přijímání uprchlíků. Neprodám duši CSU, slíbil na sjezdu

Varováním před vznikem levicové vlády na spolkové úrovni zahájil dvoudenní sjezd německé Křesťanskosociální unie (CSU) její předseda Horst Seehofer. Setkání špiček bavorské strany v Mnichově se kvůli rozdílným pohledům na uprchlickou politiku po letech neúčastní kancléřka a předsedkyně sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová. Seehofer ujistil, že navzdory sporům s Merkelovou neustoupí od požadavku zavézt horní hranici pro přijímání uprchlíků.

I když obě politická uskupení v řadě aspektů migrační politiky po náročných jednáních našla společnou řeč, nepodařilo se jim dosud sladit postoj v otázce horní hranice pro přijímání uprchlíků.

CSU požaduje limit 200 000 běženců ročně; CDU to odmítá i s odkazem na to, že něco takového stejně německá ústava nedovoluje. Seehofer opět zdůraznil, že na horní hranici trvá. „Neprodám v této otázce duši CSU,“ prohlásil. „To se mnou nepřipadá v úvahu,“ podotkl také s tím, že limit je nutný, aby se běženci mohli dobře integrovat.

Kurz na sjezdu bavorské CSU
Zdroj: Reuters

Jako host na sjezdu promluvil rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz, který v poslední době prosazuje stejně jako Seehofer omezení přijímání uprchlíků a uzavření rakouských hranic. Ve své řeči pochválil postoj bavorské vlády: „Bavorsko a někteří Rakušané byli od začátku toho názoru, že přijímání další vlny uprchlíků je špatná cesta,“ připomněl.

Merkelová raději zůstala v Berlíně

Angela Merkelová nedorazila na sjezd CSU poprvé za 11 let, kdy stojí v čele německé vlády. O tom, jestli kancléřka do Mnichova přijede, nebo ne, se v Německu diskutovalo několik měsíců. Nakonec se Merkelová a Seehofer dohodli, že bude lepší, když zůstane v Berlíně.

Za rozhodnutím dvojice politiků stály především obavy z toho, jakého přijetí by se Merkelové od členů CSU kritických vůči její migrační politice dostalo. Pískot nebo jiné odmítavé projevy, které nešlo vyloučit, by totiž zrovna nepomohly snaze o nalezení společné řeči, o něž vedení obou stran v posledních týdnech usiluje, mimo jiné i s ohledem na volby v příštím roce.

Horst Seehofer
Zdroj: Reuters

Seehofer varoval před levicovou trojkoalicí

„Chci, aby se konzervativní unie v Německu znovu dostala blíže ke 40 procentům než ke 30,“ nechal se slyšet Seehofer, jehož slova sociální demokracie označila za snahu odlákat pozornost od problémů konzervativní unie CDU/CSU. Ta se v poslední době v průzkumech veřejného mínění pohybovala mezi 32 až 35 procenty, a je tak nadále jasně nejsilnější politickou stranou. Ani to ale nemusí stačit na sestavení vlády po příštích volbách.

„Panstvo u červených, tmavě červených a zelených už je žhavé,“ prohlásil Seehofer o sociální demokracii, Levici a Zelených. „Když budou moci vytvořit vládu, tak to udělají. O tom není pochyb,“ poznamenal bavorský politik.

Pokračování současné koalice křesťanských a sociálních demokratů není preferovanou variantou ani jedné ze stran, a tak není levicová trojkoalice zcela vyloučená. O tom, že je této možnosti, která ale zatím nevychází početně, část straníků otevřená, vypovídá i nedávné setkání desítek politiků sociální demokracie, Levice a Zelených.

Seehofer je přesvědčen, že CDU/CSU levicové koalici dokáže zabránit, když se jí podaří získat zpět důvěru voličů. V případě CSU k tomu má pomoci i zdůraznění konzervativních hodnot v novém programu nazvaném „Pořádek“, který má strana přijmout v sobotu.

Uložit