Sedm mrtvých a dvě desítky zraněných po střelbě v Texasu. Policie útočníka zabila

Střelec v Texasu zabil pět lidí a dalších 21 zranil (zdroj: ČT24)

Sedm mrtvých a dvě desítky zraněných včetně tří policistů si vyžádal sobotní střelecký útok na západě Texasu ve Spojených státech. Oznámila to policie s tím, že útočníka zastřelila, napsala agentura AP. Původně ohlásila, že za útokem stojí zřejmě dva střelci, po zabití vraha ale sdělila, že situace je bezpečná a v oblasti již žádný další střelec není.

Útok se odehrál mezi městy Midland a Odessa, která spolu těsně sousedí. Útočník nejprve začal střílet ze svého auta na dopravní policisty a jednoho z nich zranil. V autě byl sám, po incidentu pokračoval na západ směrem k Odesse. Zasáhl dalšího člověka a při průjezdu městem dál střílel po náhodných motoristech i kolemjdoucích.

Následně ze svého auta vystoupil, ukradl poštovní dodávku a pálil dál, sdělil velitel policie v Odesse Michael Gerke. Při pronásledování chvíli nebyla situace jasná a policie se nejprve domnívala, že střelci jsou dva. Pachatel zamířil na parkoviště ke kinu a tam ho policisté při přestřelce zabili.

Policie pak střelce identifikovala. Jeho jméno nesdělila, jen uvedla, že je to běloch ve věku 30 až 40 let. Motiv činu není jasný.

Podle Gerkeho jsou mezi postřelenými tři policisté, z nichž jeden je zraněn těžce. Mezi zraněnými je také sedmnáctiměsíční holčička, kterou do obličeje zasáhl střep. Do nemocnice ji dopravili letecky. Sedm raněných bylo v kritickém stavu, jeden v něm zůstává. 

Dlouhodobý problém se střelbou

Střelec zaútočil jen necelý měsíc po útoku v obchodním centru ve městě El Paso, které je vzdálené asi čtyři sta kilometrů. Tehdy zemřelo 22 lidí.

Spojené státy se dlouhodobě potýkají s velkým množstvím smrtí v důsledku střelby. Nejčerstvější statistiky jsou za rok 2017, kdy podle Pew Research Center takto zemřelo téměř 40 tisíc lidí. Z nich 60 procent spáchalo střelnou zbraní sebevraždu a 37 procent někdo zavraždil.

Zbývající tři procenta připadají na výstřely vypálené omylem, na nevysvětlené případy a na výstřely policisty. Při zásazích strážců zákona letos podle Washington Post zemřelo 602 lidí.

Ve Spojených státech umírá kulkou podle serveru Vox 12 lidí na sto tisíc obyvatel. To je významně víc, než v dalších vyspělých zemích. Za USA následují Švýcarsko a Rakousko s asi třemi oběťmi na sto tisíc obyvatel. Nejméně, téměř nula, je to v Japonsku a Jižní Koreji. V Česku dosahuje tento ukazatel necelých dvou obětí.