S Florence přicházejí mohutné záplavy, Severní Karolína má to nejhorší ještě před sebou

Východ USA ohrožují kvůli Florence mohutné záplavy (zdroj: ČT24)

Hurikán Florence, který v pátek udeřil na východní pobřeží USA a v neděli zeslábl na tropickou depresi, si ve státech Severní a Jižní Karolína vyžádal podle nejnovější bilance již 18 lidských životů. Bouři, jež rovněž uvěznila stovky lidí v jejich domovech a na řadě míst přerušila provoz, doprovázejí mimořádné lijáky. Především Severní Karolínu, ale i Západní Virginii a Virginii, přitom to nejhorší teprve čeká. V následujících dnech tam hrozí další mohutné záplavy.

Podle statistik americké Národní povětrnostní služby (NWS) spadlo do neděle na pobřeží Severní Karolíny 86 centimetrů vody. Půl milionu lidí je bez elektřiny, do krytů se uchýlilo hlavně v Severní Karolíně kolem 15 000 Američanů. Hladiny řek v postižené oblasti stále stoupají, některé toky dosahují výše kolem sedmi metrů.

Už v sobotu americký prezident Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy v osmi okresech Severní Karolíny, které hurikán Florence zdevastoval.

Události: Whiteville skončilo po řádění Florence pod vodou (zdroj: ČT24)

V podělí ráno SELČ se situace oproti neděli zhoršila. „V neděli odpoledne začala voda pomalu ustupovat ze zatopených oblastí, s příchodem noci ale začalo v těchto oblastech znovu hustě pršet,“ uvedl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. „V nejpostiženější oblasti znovu stoupá voda a znovu vyplavuje ty domy, které majitelé v neděli začali uklízet,“ dodal. 

První odhady škod po hurikánu hovoří o deseti až šedesáti miliardách dolarů (219 miliard až 1,3 bilionu korun). Doposud je například hlášeno téměř 800 000 domovů a firem, které přišly o elektrický proud. Hrozí také ekologické škody způsobené přívaly vody, jež mohou vyplavit z průmyslových podniků, včetně chemických továren, toxické látky. Z postižených regionů jsou hlášeny první zatopené uhelné doly a živočišné farmy s nebezpečným odpadem.

Úřady očekávají, že deště potrvají ještě tento týden a způsobí vylití řady vodních toků z břehů, a to nejen v Severní a Jižní Karolíně. Vydatné srážky se předpokládají i ve státech Virginie a Západní Virginie.

Zpravodaj ČT Miřejovský: Severní a Jižní Karolína zřejmě zažívají nejhorší záplavy ve svých dějinách (zdroj: ČT24)

Přímořské město Wilmington odřízly záplavy od světa

Úřady v Severní Karolíně vyzvaly lidi, aby v tomto státě vůbec nevyráželi na cesty. Mnoho silnic a dálnic je neprůjezdných, přímořské město Wilmington je kvůli zaplaveným komunikacím odříznuté od světa. V Severní Karolíně podle úřadu místního guvernéra nyní působí asi 9000 vodních záchranářů, ale pomoc potřebuje daleko více lidí.

Panují také obavy o osud města Lumberton v Severní Karolíně, které bylo už v roce 2016 zaplaveno při úderu hurikánu Matthew. Hrozí zde další katastrofa, neboť řeka Lumber proniká nedávno opravenou protipovodňovou hrází, uvedla CNN.

Střed bouře se v neděli večer místního času (v noci na pondělí SELČ) nacházel 40 kilometrů od města Greenville v Jižní Karolíně, uvedlo Národní středisko pro hurikány (NHC). Florence postupovala západně rychlostí 22 kilometrů za hodinu, doprovázely ji větry o rychlosti 56 kilometrů za hodinu.

Bouře Florence: prchající lidé, pobořené mosty a rozsáhlé záplavy (zdroj: EBU)