Rusko vyhostilo pět zaměstnanců polské ambasády

Ruské ministerstvo zahraničí si podle agentury RIA Novosti předvolalo polského velvyslance v Moskvě Krzysztofa Krajewského a předalo mu protest proti tomu, že Varšava minulý týden vyhostila tři pracovníky ruského velvyslanectví. Moskva také informovala, že za nežádoucí považuje pět zaměstnanců polské ambasády v Moskvě.

Ministerstvo zahraničí ve Varšavě vyhoštění tří Rusů minulý týden zdůvodnilo porušením podmínek diplomatického statusu a prováděním činností poškozujících Polskou republiku.

Moskva kroky Polska označila za „provokativní“ a uvedla, že „Varšava úmyslně pokračuje v kurzu vedoucímu k dalšímu zhoršení a ničení vzájemných vztahů“. Vypovězením pěti pracovníků polského velvyslanectví hrozila Moskva již minulý týden, tento pátek velvyslanci Krajewskému rozhodnutí o vyhoštění oficiálně oznámila. 

Polsko Rusy vyhostilo na znamení solidarity se Spojenými státy, které minulý týden za nežádoucí osoby označily deset ruských diplomatů a uvalily sankce na skoro čtyři desítky jednotlivců a firem. Podle Washingtonu šlo o odpověď na ruské vměšování do loňských amerických prezidentských voleb nebo na kybernetické útoky proti americkým vládním agenturám.

Šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij kvůli tomuto gestu vůči Spojeným státům o Polsku řekl, že „jedná jako opravdový vazal USA a snaží se nelišit se od velkého bratra ve Washingtonu v protiruské rétorice a útocích“.

Další příklad agresivní politiky, vzkazuje Polsko

Polské ministerstvo zahraničí v reakci na vyhoštění pěti svých diplomatů konstatovalo, že „jde o další příklad agresivní politiky a je úmyslným gestem majícím za cíl rozjitřit vztahy se sousedy i celým mezinárodním společenstvím“. Varšava dodala, že si vyhrazuje právo na adekvátní reakci na rozhodnutí Moskvy.

Vztahy mezi Ruskem a Západem se v poslední době výrazně ochlazují. V sobotu se rozhořela diplomatická roztržka mezi Prahou a Moskvou kvůli důvodným podezřením české strany, že ruská vojenská rozvědka GRU stála za výbuchy ve Vrběticích v roce 2014. Česko kvůli tomu vyhostilo osmnáct lidí z ruské ambasády v Praze, Moskva pak dvacet pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě.

Ve čtvrtek české ministerstvo zahraničí informovalo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka. Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“. Slovenští představitelé ve čtvrtek uvedli, že odjet budou muset tři pracovníci ruské ambasády v Bratislavě.