Rusko v noci ostřelovalo Doněckou, Chersonskou a Dněpropetrovskou oblast

Dva lidé zahynuli kvůli poslednímu ruskému ostřelování Chersonské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Informoval o tom šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Za celý uplynulý den podle něj zemřelo kvůli ruským útokům v regionu celkem sedm lidí, dalších 12 bylo zraněno. V Doněcké oblasti na východě země ruské útoky za poslední den zranily 21 lidí, z toho 15 ve městě Kurachove, napsala agentura Ukrinform s odvoláním na oblastního šéfa Ihora Moroze.

Šéf správy v Kurachovém Roman Padun mezitím časně ráno podle agentury Reuters řekl, že Rusové podnikli proti městu dva útoky. Zasáhli obytné domy a vypukl požár. Zpod trosek záchranáři vytáhli jednoho muže, další lidé už tam nejsou. Padun neuvedl, jaké zbraně ruská armáda k útoku použila. Reuters přitom informuje o 13 zraněných.

Šéf Doněcké oblasti Ihor Moroz na Facebooku ráno napsal, že zraněno bylo za poslední den v Kurachove 15 lidí, byť nezmiňuje konkrétní útoky. „Dne 21. září 2023 Rusové zranili 21 civilistů v Doněcké oblasti: 15 v Kurachove, po dvou v Petropavlivce a Molodeckém, po jednom v Torecku a Kosťantynivce,“ uvedl šéf regionální správy.

Kurachove leží na západ od Doněcku nedaleko Marjinky, kterou ovládají ukrajinské síly, ale na niž Rusové mnoho měsíců útočí.

Terčem ruského ostřelování z těžkého dělostřelectva byl v noci také Nikopolský okres v Dněpropetrovské oblasti, informoval podle RBK-Ukrajina šéf regionální správy Serhij Lysak. Nikdo neutrpěl zranění, vznikly ale škody na pěti soukromých domech, čtyřech hospodářských staveních, plynovodu a elektrickém vedení.

Ve vsi Zelenivka v Chersonské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny zemřela 63letá žena v troskách domu zasaženého ruským dělostřelectvem, uvedl na telegramu šéf vojenské správy Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin. Jižní velení ukrajinské armády informovalo, že při ruském raketovém útoku byly zasaženy rekreační objekty na jihozápad od Oděsy. Informace o zraněných nejsou.