Putin promluvil k ruskému lidu v pečlivě připraveném přenosu

Praha - Vladimir Putin odpovídal v živém televizním pořadu na otázky veřejnosti. V minulosti měl tuto roli prezident, nyní se toho ujal premiér. Místa, ale i lidé, kteří pokládali otázky, byli předem pečlivě vybíráni, aby Putin nedostal nepříjemnou nebo kritickou otázku. Premiér odpovídal na otázky již podeváté, předtím osmkrát coby prezident. Jeho prioritou je totiž údajně přímá komunikace s lidem. Celý přenos je ovšem důkladně zrežírovaný, jsou pečlivě vybírána místa, odkud se pokládají i samotné dotazy.

„Vždycky tam bude nějaká vojenská základna, malé místo na Sibiři, čili je to voleno tak, aby všechny regiony byly pokryty,“ vysvětluje komentátor Hospodářských novin a bývalý moskevský zpravodaj Ondřej Soukup.

Probíhá důsledná selekce lidí, kteří otázku položí, dokonce se vybírají všechny osoby, které budou vůbec vidět v záběru. Např. loni byla jedna otázka pokládána na náměstí v Jekatěrinburku a milice uzavřela na tři hodiny nejen samotné náměstí, ale dokonce i celou čtvrť okolo.

„Pozitivní“ Obama

Putin před kamerami uvedl, že pozoruje pozitivní signály z okolí nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamy, a to i ohledně přehodnocení plánů umístit americký protiraketový systém v Polsku a Česku. Pokud se tato slova přemění v činy, Rusko na ně adekvátně odpoví, slíbil v přímém televizním přenosu.

Během přenosu také odmítl zřízení ruských vojenských základen na Kubě a ve Venezuele, dvou latinoamerických spojenců Moskvy s ostře protiamerickou politikou. „Teď není potřeba budovat stálé základny,“ řekl s tím, že v případě potřeby mohou ruské lodě doplňovat palivo v přístavech těchto i jiných zemí.

Saakašviliho „pověsit za koule“

Premiér divákům nepřímo potvrdil svůj údajný kontroverzní výrok z dřívějška, že kvůli srpnovému rusko-gruzínskému ozbrojenému konfliktu je třeba gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho „pověsit za koule“. 

O svých „úmyslech“ se ruský premiér podle francouzského tisku zmínil při
srpnovém setkání s Nicolasem Sarkozym v Moskvě, kde šéf Elysejského paláce 12. srpna domlouval příměří mezi Ruskem a Gruzií. Putinův mluvčí však posléze choulostivá slova dementoval.

Do Kremlu se nevrátí do roku 2012

Už po vypnutí kamer Putin novináře ujistil, že se nemíní do Kremlu
vrátit před řádnými volbami, které se mají konat za necelé čtyři roky.
„Vytvořili jsme s Dmitrijem Medveděvem velice efektivní tandem. Pracovali jsme spolu mnoho let. Z hlediska efektivnosti naší práce se mi naše nynější součinnost velice zamlouvá,“ řekl s tím, že do příštích voleb v roce 2012 by „každý měl plnit své povinnosti na svém místě“.

„Vladimire, nemám práci!“

Putin se v rozhovoru dotkl i méně „vznosných“ témat. Obyčejné Rusy zajímají zejména rostoucí ceny benzinu, problém z hypotékami a klesající příjmy na venkově.

„Bojím se, že ztratím práci. Vladimire Vladimiroviči, jak budete řešit problém masové nezaměstnanosti?“ ptala se premiéra jedna z divaček. „Pevně doufám, že k takové situaci nedojde. Ale i pokud by se to stalo, vláda vám pomůže,“ odpověděl sebevědomě premiér.