Putin posiluje vazby se svými spojenci. Na první zahraniční cestu zamíří do Pekingu

Události: Severokorejské zbraně pro Rusko (zdroj: ČT24)

Na začátku pátého funkčního období buduje ruský prezident Vladimir Putin spojenectví, která potřebuje k vítězství na Ukrajině. Posiluje vazby na Severní Koreu, Írán a Čínu. Na první zahraniční cestu zamíří pár dnů po inauguraci do Pekingu. Ten je hlavním dodavatelem zakázaných technologií a materiálů pro výrobu zbraní do Ruska.

Na trojmezí na čínsko-rusko-severokorejské hranici se odehrává obchod, jehož součástí jsou vojenské dodávky Rusku. Na satelitních snímcích je vidět, že Čína poskytuje kotviště ruské lodi ze sankčního seznamu, která od loňského roku uskutečnila nejméně jedenáct dodávek z KLDR do ruských přístavů.

Pchjongjang dodává munici do zbraní sovětské výroby, již má milionové zásoby, ale i nové rakety – trosky Hwasongu 11 se našly nedaleko ukrajinského Charkova. Přestože odborníci pochybují o severokorejské kvalitě, je to výrazná pomoc.

Putin se Kimovi odvděčuje. Kvůli ruskému vetu skončil panel OSN pro vymáhání severokorejských sankcí a Moskva dodává KLDR ropu nad povolený limit.

Kimovi roste sebevědomí

„USA budou pokračovat v uvalování sankcí na ty, kdo se podílejí na usnadňování transferů zbraní a ropy mezi Ruskem a KLDR. V současné době na přípravě spolupracujeme s našimi partnery,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Díky vlivnému spojenectví roste severokorejskému vůdci sebevědomí. Doma upevňuje kult osobnosti. Po vzoru otce a děda vyzývá národ k přísaze věrnosti.

„Situace v oblasti se kvůli neustálým vojenským akcím nepřátelských sil vedených Spojenými státy nebezpečně rozvířila,“ citovala severokorejská státní televize KRT z prohlášení sestry severokorejského vůdce Kim Jo-čong.

Nejbližším spojencem Moskvy však zůstává Peking. Nedodává zbraně, ale všechno k jejich výrobě včetně zakázaných technologií. Prezident Putin brzy přijede na návštěvu, aby utužil vztahy ve snaze změnit světový řád.