Počet zraněných po ruském útoku na Černihiv stoupl, jsou mezi nimi i děti

Počet zraněných po sobotním ruském útoku na severoukrajinský Černihiv stoupl už na 148, uvedla agentura Ukrinform. Mezi zraněnými je i 15 dětí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury DPA slíbil odvetu. V neděli podle Moskvy útočily ukrajinské drony na čtyři ruské regiony a zranily pět lidí.

„Ruská raketa zasáhla v našem Černihivu přímo městské centrum. Náměstí, polytechnická univerzita, divadlo,“ napsal Zelenskyj o večerním útoku na sociální síti Telegram. Ukrajinské úřady uvedly, že si útok vyžádal sedm mrtvých, včetně jeho dítěte. Postupně také rostl údaj o počtu zraněných, a to až na současných 148. Město vyhlásilo třídenní smutek.

Ruská raketa podle svědků zasáhla divadlo, kde se podle agentury Unian konala výstava výrobců bezpilotních letounů, na kterou se přišlo podívat i mnoho civilistů. Divadlo má zničenou střechu a výbuch poškodil také řadu oken blízkých budov a desítky aut v okolí. Část zraněných se podle Ukrinformu nacházela v blízkosti divadla, protože zrovna šla z nedalekého kostela.

„Naši vojáci Rusku odpoví na tento teroristický útok,“ slíbil Zelenskyj.

Zneškodnění dronu mířícího na Moskvu

Ruská protivzdušná obrana v neděli ráno zneškodnila dron mířící na Moskvu, uvedla agentura RIA Novosti s odkazem na ruské ministerstvo obrany. Kvůli incidentu, který se obešel bez zranění, byl na moskevských letištích Vnukovo a Domodědovo na určitou dobu přerušen provoz a několik letů přistálo na jiných letištích.

V Moskevské oblasti dron detekovala protivzdušná obrana, po zneškodnění „elektronickými prostředky“ stroj havaroval v neobydleném místě a nezpůsobil žádná zranění ani majetkové škody, píše agentura AFP s odvoláním na ruské úřady, které incident označily za „pokus o teroristický útok“ ze strany „kyjevského režimu“. 

Už v noci narazil jiný dron do střechy nádražní budovy v ruském Kursku, kde poté vypukl požár, informoval také v neděli ráno gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt. Pět lidí podle něj utrpělo lehká zranění způsobená rozbitým sklem. Železniční stanice údajně zasažená ukrajinským dronem se nachází v centrální části Kursku, který leží zhruba 150 kilometrů od hranic s Ukrajinou.

Dva další bezpilotní letouny vlétly na území vojenské jednotky v Kamensku v Rostovské oblasti, další spadl nedaleko Novošachtinsku. Obě města leží u ukrajinských hranic. Podle místních úřadů si incidenty nevyžádaly žádné oběti ani škody.

Protivzdušná obrana podle Moskvy rovněž zabránila útoku dronů na Belgorodskou oblast, informovala agentura Reuters. Podle místních úřadů bylo u oblastní metropole Belgorod sestřeleno dvanáct vzdušných cílů.

V poslední době jsou dronové útoky, exploze a následné požáry v Rusku i na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny běžné. Podle hodnocení médií jsou přinejmenším některé z těchto událostí dílem ukrajinských sil. V pátek byl nad mnohamilionovou Moskvou sestřelen bezpilotní letoun, jehož trosky poškodily jeden z pavilonů zdejšího výstaviště.