Po nehodě lodi u Libye se pohřešuje třicet migrantů, sedmnáct z nich se podařilo zachránit

Po nehodě lodi u pobřeží Libye se nadále pohřešuje třicet lidí, sedmnáct se jich podařilo zachránit. Podle zahraničních agentur o tom v neděli večer informovala pobřežní stráž, která tak upřesnila dřívější informace médií a humanitárních organizací o „desítkách pohřešovaných“. Na palubě převržené lodi byli migranti mířící do Itálie, uvedly humanitární organizace. Jedna z nich, Alarm Phone, již v sobotu varovala, že lodi hrozí potopení a 47 uprchlíkům na palubě smrt. Záchranné práce pokračují i za pomoci letadel unijní agentury Frontex.

Úřady podle agentury Reuters na místo poslaly obchodní lodě, které byly poblíž, ale ty po příjezdu nezasáhly. Organizace Alarm Phone v příspěvku na Twitteru obvinila italské úřady, že „záměrně oddálily záchrannou operaci a nechaly je zemřít“.

Organizace poté dodala, že se části migrantů podařilo zachránit na palubě obchodní lodi a že pro ně žádala možnost zůstat v Evropě. 

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani uvedl, že je přesvědčen, že italské záchranné složky by nikdy nikoho na moři nenechaly bez pomoci. Varoval také před možným zneužitím případu a vyzval k důkladné analýze skutečností, protože „se jedná o lidské životy“. Ministr se k případu vyjádřil během své pracovní cesty po Izraeli, informovala agentura ANSA.

Podle italské pobřežní stráže se loď už od soboty nacházela v libyjských vodách. Italové přesto zahájili záchrannou operaci, protože zaznamenali nečinnost ostatních národních záchranných a koordinačních center v oblasti, citovala italskou stráž agentura ANSA.

V sobotu pobřežní stráž zachránila přes 1400 migrantů

Ve Středozemním moři panovalo o víkendu špatné počasí. Podle několika zdrojů humanitární organizace Mediterranea Saving Humans loď ztroskotala v neděli ráno asi 110 mil (177 kilometrů) severozápadně od libyjského Benghází.

V sobotu italská pobřežní stráž za 24 hodin zachránila přes 1400 migrantů. Za poslední čtyři dny do Itálie dorazilo skoro šest tisíc běženců, což je zhruba stejně jako loni za leden a únor. Současná migrační vlna zřejmě bude vzhledem k teplému počasí pokračovat.

Italská vláda ve čtvrtek schválila další dekret týkající se migrace, který mimo jiné zpřísňuje tresty pro pašeráky lidí, a to až na třicet let, zatímco dosud to bylo maximálně pět let. Má rovněž vytvořit systém kvót pro pracovní povolení pro lidi ze zemí, které budou s italskou vládou spolupracovat v boji proti ilegální migraci.

Krátce po únorovém ztroskotání lodi s téměř osmi desítkami obětí italská vláda uvedla, že plánuje přijmout na pět set tisíc cizinců, kteří se přistěhují legálně.