Pluto je červené a jasnější, ukázal výzkum NASA

Washington - Pluto sice před čtyřmi lety na kongresu v Praze přišlo o status planety a stalo se pouhou planetkou, ale observatoře astronomů zaměstnává i dnes. Podle nových výzkumů NASA totiž Pluto během svých ročních období neobvykle mění barvu a jas. Cesta Pluta kolem Slunce trvá 248 pozemských let a planetka se při ní mění. Snímky získané z Hubbleova vesmírného teleskopu ukazují, že severní hemisféra je postupně světlejší a celá planetka se navíc zbarvuje do červena. Barevné proměny jsou podle expertů důsledkem tání povrchu severní polokoule vystavené slunečnímu záření, zatímco na druhém pólu povrch mrzne.

V současné době je povrch Pluta asi o pětinu červenější než obvykle. Podle BBC někteří odborníci dokonce považují změny za šokující. „Je to překvapení, že ke změnám dochází tak rychle a v takovém rozsahu. Nemá to obdoby,“ řekl americký vědec Marc Buie.

Atmosféra Pluta je skoro milionkrát řidší než pozemská a skládá se z 98 procent z dusíku doprovázeného stopami metanu a oxidu uhelnatého. Atmosférický tlak silně kolísá v závislosti na okamžité vzdálenosti Pluta od Slunce. Červená barva na jeho povrchu ale nijak nesouvisí s jeho teplotou: ta se pohybuje kolem minus 233 stupňů Celsia.