Plánované útoky: Belgičané obvinili tři podezřelé, zbraně ani bomby při raziích nenašli

Belgičané obvinili tři z dvanácti zadržených osob z pokusu o spáchání teroristického činu. K útokům mělo dojít možná už při sobotním utkání Belgie na fotbalovém mistrovství Evropy. Po celé zemi policisté provedli asi čtyřicet razií a vyslechli čtyři desítky osob. Žádné bomby nebo výbušniny se nenašly. Kvůli vlně zatýkání zasedla bezpečnostní rada státu. Zpřísnit by se měla bezpečnostní opatření na veřejných akcích.

Devět z dvanácti zadržených policie nakonec propustila. Belgická televizní a rozhlasová společnost RTBF uvedla, že domovní prohlídky byly zaměřeny hlavně na oblast Bruselu, uskutečnily se ale i ve Valonsku v jižní části země a na severu ve Vlámsku.

Policisté podezřelé osoby před zadržením několik dní sledovali. Vyšetřovatelé se domnívají, že podezřelí byli součástí buňky, která zamýšlela podniknout nový útok. Podle vlámské televize VTM se tak mělo stát tuto sobotu při utkání Belgie s Irskem na fotbalovém mistrovství Evropy ve Francii.

Podezřelí z terorismu byli podle belgické televize viděni v pátek poblíž fotbalové vesnice v centru Bruselu. Zatýkání a domovní prohlídky se odehrály v šestnácti čtvrtích. Policie prohledala přes 150 podezřelých garáží, žádné zbraně ani výbušniny nenašla.
Eva Hrnčířová
novinářka

Teroristé podle VTM možná plánovali zaútočit i v některém z belgických nákupních středisek. Prokuratura ani vláda to ale nekomentovaly.   

Podle prokuratury policie žádné zbraně ani bomby během domovních prohlídek nenašla, bylo ale nutné jednat. „Vyšetřování si vyžádalo okamžitý zásah,“ uvedla generální prokuratura. „V zájmu vyšetřování nemohou být zveřejněny žádné další informace,“ dodala.

Belgické premiér později vyzval ke klidu. Fotbalová vesnice je otevřená, ovšem za přísných bezpečnostních opatření. Nesmí se do ní nosit batohy a fanoušci procházejí bezpečnostním rámem, uvedla novinářka Eva Hrnčířová.

Belgie se na konci března stala terčem tří sebevražedných atentátníků, kteří udeřili na bruselském letišti a v metru. Zahynulo tehdy 32 lidí a dalších více než 300 utrpělo zranění. V zemi stále platí třetí ze čtyř stupňů varování před možnými útoky.

Agentura Reuters uvedla, že policie tento pátek zadržela Belgičana Youssefa E.A., který je podezřelý z podílu na bruselských atentátech. Vyšetřovatelé mluví o spojení mezi bruselskými atentátníky a útočníky, kteří zabili v listopadu v Paříži 130 lidí.

Někteří z pařížských atentátníků žili v Bruselu a v jednom z bruselských bytů byly rovněž vyrobeny bomby použité při útoku.

Do Evropy prý míří nebezpečná skupina ze Sýrie

V posledních dnech v Belgii opět vzrostla hrozba nového atentátu. Čtyři federální ministři včetně premiéra Charlese Michela byli umístěni spolu s rodinami pod policejní ochranu, uvedla belgická média.

Policie prý v poslední době obdržela varování, že skupina ozbrojenců z takzvaného Islámského státu opustila Sýrii a je na cestě do Evropy, kde plánuje útoky.  Nejmenovaný zdroj řekl ve středu belgickému listu DH, že „skupina odešla ze Sýrie asi před týdnem a půl a jejím cílem je dostat se do bez pasů do Evropy přes Turecko a Řecko na lodi“.