Pilot MH370 si neplánovaný let vyzkoušel nanečisto

Pilot zmizelého letu MH370 si podle FBI přibližně měsíc před odletem vyzkoušel v počítačovém simulátoru trasu letu, kterou letadlo pravděpodobně urazilo. Vyšetřovatelé to zjistili z analýzy pilotova osobního počítače. Informaci přinesla CNN s odkazem na časopis New York.

Pilot Zaharie Ahmad Shah si let vyzkoušel v leteckém simulátoru Microsoft Flight Simulator X. Trasa letu v simulátoru a trasa, kterou podle vyšetřovatelů letadlo nejspíše uletělo, se nápadně podobají.

„Je to nejjasnější důkaz toho, že pilot své letadlo unesl, ale zároveň tuto skutečnost nijak nepotvrzuje,“ uvedl reportér CNN Richard Quest.

Zatím se našlo pět kusů letadla

Letadlo Boeing 777 aerolinek Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě se z nejasných důvodů 8. března 2014 odchýlilo od plánované dráhy letu a záhadně zmizelo. Letadlo letělo z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Podle odhadů let MH370 zřejmě havaroval někde v odlehlé části jižního Indického oceánu, zhruba 1800 kilometrů od západního pobřeží Austrálie. Současné průzkumy však nic takového zatím nepotvrdily.

Úřady předpověděly, že trosky letadla, které nejsou na dně oceánu, by mohly být nakonec vyneseny na hladinu u východního pobřeží Afriky. Prozatím bylo nalezeno pět kusů letadla, poslední letos v květnu.