Oslavy vítězství v Super Bowlu přerušila střelba, jeden člověk zemřel. Šlo o spor mezi několika lidmi, uvedla policie

Události: Oslavy Super Bowlu v Kansasu se změnily v boj o život (zdroj: ČT24)

Při střelbě na oslavách vítězství místního týmu ve fotbalovém Super Bowlu v americkém městě Kansas City zemřel nejméně jeden člověk. Dalších 22 lidí, z toho asi polovina děti, utrpělo zranění. Střelba byla důsledkem sporu mezi několika lidmi, uvedla šéfka místní policie. Řekla, že dvě ze tří zadržených osob jsou nezletilé.

Krveprolití v centru nejlidnatějšího města státu Missouri propuklo na konci průvodu pořádaného na oslavu nedělního vítězství místního klubu Kansas City Chiefs v Super Bowlu, tedy finále národní ligy amerického fotbalu. Výstřely otřásly nádražím Union Station, kde byly v tu chvíli davy fanoušků.

„Včera jsme zažili tragickou událost během chvíle, která byla určená k oslavám," řekla policejní velitelka Stacey Gravesová. Policie ve středu zadržela tři podezřelé, žádné podrobnosti o nich ani o možné příčině násilí ihned neuvedla. Nyní Gravesová oznámila, že strážci zákona na místě zajistili několik střelných zbraní. Vyšetřovatelé stále vyzývají svědky i oběti, aby pomohli úřadům incident objasnit.

„Snažíme se zjistit, zda byli zapojeni další... Tenhle incident je stále velmi aktivně vyšetřován,“ citovala Gravesovou agentura AP.

„Slyšela jsem: ,Na zem, na zem, všichni na zem!‘ Říkala jsem si, že si někdo dělá srandu,“ vypověděla v rozhovoru pro Českou televizi svědkyně útoku Lisa Moneyová.

Bohumil Vostal hovořil o střelbě v Kansas City (zdroj: ČT24)

Podle deníku začali lidé po výstřelech utíkat na všechny strany ve snaze dostat se do bezpečí. Student Sam Castro řekl, že kolem 14:00 místního času (21:00 SELČ) viděl, jak lidé vybíhají z Union Station. „Právě jsme sem dorazili a je to dost šílené,“ prohlásil.

Mluvčí Jake Becchina uvedl, že strážníci na místě zatkli dvě ozbrojené osoby, později policisté informovali o třech zadržených a vyslýchaných lidech. „Na místě zajistili střelné zbraně,“ pokračoval policejní šéf.

„Na místě hlídkovalo přes osm set policistů – místních i federálních,“ upřesnila Gravesová.

Ke střelbě se vyjádřili hráči týmu i americký prezident

„Je to obrovská tragédie. Nenapadlo mě, že něčeho takového se v Kansas City dočkáme,“ řekl starosta města Quinton Lucas s tím, že všichni hráči i další členové týmu Chiefs jsou v pořádku. Posléze to potvrdil i klub.

„Jsme hluboce zarmouceni tím, co se dnes na konci oslav u Union Station stalo. Oběti, jejich rodiny a celé Kansas City je v našich srdcích,“ uvedl klub. „A můžeme potvrdit, že všichni hráči, trenéři, realizační tým i jejich rodiny jsou v pořádku,“ dodal.

„Modlím se za Kansas City,“ napsal na sociálních sítích hvězdný rozehrávač Patrick Mahomes, který v nedělním Super Bowlu dovedl Chiefs k vítězství 25:22 po prodloužení nad San Franciscem. Kansas City obhájilo loňský triumf, získalo čtvrtý titul a třetí za posledních pět let.

Americký prezident Joe Biden střelbu označil za „hluboký zásah do americké duše“. A současně vyzval občany, aby tlačili na Kongres a přiměli ho tak k zákazu útočných střelných zbraní s vysokokapacitními zásobníky.

„Dnešní události by nás měly zostudit, šokovat a přimět k činům. Na co čekáme? Kolik rodin musí být zničeno?“ prohlásil. „Mnohému by se dalo zabránit, kdyby členové legislativy, včetně kongresmanů, měli odvahu jednat,“ doplnila americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Různě vážné útoky střelnou zbraní jsou ve Spojených státech bohužel na denním pořádku. Ten v Kansas City se do statistik zapsal přesně po šesti letech, co na střední škole ve floridském Parklandu zavraždil bývalý student sedmnáct lidí.