Oprýskaná krása papežsky hrdého Avignonu

Francouzský Avignon se měl kdysi stát druhým Římem. Pak ho ale dějiny srazily na kolena. Do města sice stále přijíždějí davy turistů, ovšem město jim může ukázat jen málo ze své někdejší pýchy a krásy. To ale rozhodně neznamená, že by byl Avignon pro turisty nezajímavý. Spoustu romantických zákoutí zde najdou zamilované páry a oprýskané fasády starobylých domů jistě nadchnou i nejednoho vášnivého fotografa. A tak je v Avignonu pořád docela rušno – pod ponurým zevnějškem pulzuje živé srdce.

Historie Avignonu sahá až do dob starých Římanů. Největší slávu si však vydobyl ve 14. století, kdy se zde během tzv. avignonského zajetí vystřídalo sedm papežů a po odchodu církve z tohoto provensálského městečka ještě pět vzdoropapežů.

Díky papežskému stolci vyrostl v Avignonu obrovský papežský palác. Kdo by ale čekal křehké sídlo s množstvím nádherně zdobených kostelů, kaplí a sálů vyzdobených poklady křesťanského umění, podobně jako je tomu ve vatikánském sídle Svatého otce, mýlil by se. Papežský palác v Avignonu spíše připomíná středověkou pevnost. Místo sálů vyzdobených rukama slavných umělců v něm návštěvníky čekají spíše ponuré a temné chodby. Papežský palác ale překvapí svou velikostí. Skládá se vlastně ze dvou paláců – starého a nového.

Fresek ani vybavení se v papežském paláci mnoho nedochovalo. Dozvědět se zde ale můžete mnoho zajímavostí z dějin církve i avignonského papežského stolce a jeho sepětí s městem, které bylo po téměř sedm desetiletí pupkem křesťanského světa. Obdivovat je zde možné také celou řadu zajímavých architektonických prvků, které přetrvaly staletí i přesto, že palác po odchodu papežů dlouho strádal a na čas kvůli tomu přišel i o střechu.

Staré město obepíná prstenec hradeb

Avignonský palác i další památky, které avignonské uličky ukrývají, rozhodně turisté nemusí zdlouhavě hledat. Vše je úhledně zabaleno do balíčku prastarých hradeb. Ty jasně každému turistovi řeknou, že překonává hranici moderního předměstí a přichází do starobylého centra Avignonu.

  • Avignonský most a papežský palác se zrcadlí ve vodní hladině řeky Rhony. zdroj: ISIFA/ Rex Features http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2812/281112.jpg
  • Avignon autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2812/281105.jpg
  • Papežský palác autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2812/281109.jpg
  • Papežský palác autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2812/281110.jpg

Na pouť do úzkých uliček starého města plných oprýskaných domů, které občas podpírají trošku moderní železné tyče, aby se celá budova nezřítila do propadliště dějin, průvodce rozhodně nepotřebujete. I když řada domů ve staré části města (snad jen s výjimkou hlavní promenády) by zasloužila novou fasádu, město investovalo alespoň do popisků u významných staveb. Vždyť turismus Avignon živí. A tak si každý návštěvník města může alespoň přečíst, čímž je ta či ona budova významná. K vidění je tu třeba jeden z nejstarších hotelů v Provence nebo kostel vrostlý přímo do okolních domů.

Na avignonský most se podívejte shora

Jednou z nejznámějších atrakcí Avignonu je most, který končí uprostřed řeky Rhony. Jeho oblouky kdysi spojovaly oba břehy, pak se na něm ale podepsala lenost Avignonských. Most chátral a chátral, až s plovoucími ledy jednoho jara odešly i mostní oblouky. Doprostřed řeky zůstaly jako varovný ukazovák trčet zbylé čtyři oblouky.

Ani po rozlomení ale most neztratil využití. V 18. století býval využíván k zábavám a tancům a zřejmě z té doby pochází i známá francouzská lidová píseň, ve které se zpívá „Avignon, tam je shon, tam na mostě všichni tančí.“

Abyste si pohled na avignonský most skutečně vychutnali, nemusíte zdaleka chodit k němu nebo až na něj a platit drahé vstupné. Nejlépe pohled na most vychutnáte z parku poblíž papežského paláce, odkud je oblouk řeky Rhôny i most vidět jako na dlani.

Praktické rady

Pokud se rozhodnete vyrazit do Avignonu autem, nebojte se dojet až do středověkého srdce města za prstencem pevných hradeb. I tady nejdete hned několik parkovacích domů a od papežského paláce i polorozbořeného mostu vás bude dělit jen několik kroků. Jen pozor, abyste vy nebo váš vůz nedostali z úzkých uliček záchvat klaustrofobie! ;-)