Obří silo v bejrútském přístavu postavili v 70. letech Čechoslováci. Přežilo války, po úterní explozi ale opravit nepůjde

Železobetonové obilné silo, které v bejrútském přístavu v úterý zdemoloval výbuch, postavil před padesáti lety pardubický podnik Průmstav. Jiří Požár, který působil ve firmě jako výrobní náměstek a následně podnikový ředitel, řekl, že konstrukce sila byla nesmírně pevná a přežila bez úhony několik válek a střel. Po mimořádně silné úterní explozi ale podle něj silo opravit už nepůjde.

Silo bylo dominantou bejrútského přístavu a stavělo se v letech 1968 až 1970. Jeho konstrukci tvořily tři řady skladovacích propojených buněk, které dosahovaly výšky přes 60 metrů.

Pro Průmstav, který ovládal technologii posuvného bednění, to byla podle Požára jedna z nejlepších referencí. Po úterním výbuchu, který vyvolal v hlavním městě Libanonu otřesy srovnatelné se zemětřesením o síle 3,5 stupně a jehož příčina se stále vyšetřuje, zůstala stát ale jen zadní část sila.

„Jedna řada, ta čelní, směrem, kde vybuchl sklad a kde v kráteru vzniklo vlastně nové jezero, je zničená. To je evidentní. Jde o to, jak dalece jsou poškozené další buňky,“ uvedl Požár. Předpokládá však, že konstrukce je silně narušená, a navíc silně kontaminovaná zplodinami výbuchu.

Podle statika Václava Jandáčka je silo jedním z mála československých vývozů staveb, ke kterým za minulého režimu došlo. To, že tak mohutnému výbuchu odolalo, připisuje jeho tuhé konstrukci. „Určitě také pohltilo část energie toho výbuchu, což ale samozřejmě město nemohlo ochránit úplně,“ uvedl Jandáček ve vysílání ČT24.

Poničené obilné silo v Bejrútu
Zdroj: Aziz Taher/Reuters

Libanon přišel o zásoby obilí

Obří silo bylo hlavní zásobárnou obilí v zemi. Podle ministerstva ekonomiky má nyní Libanon zásoby zhruba na měsíc a půl. „Není tu žádná krize kvůli nedostatku chleba či mouky,“ uklidňoval ve středu ministr Raul Nehme.

„Lodě se zásobami, které pokryjí potřeby Libanonu na delší dobu, už jsou na cestě,“ dodal s tím, že do země míří asi 28 tisíc tun obilí, což by mělo zabránit nedostatku potravin. Zbývá ovšem vyřešit otázku, kde budou zásoby uskladněny, protože ostatní libanonské přístavy nemají dostatečnou kapacitu.

V okamžiku exploze bylo v bejrútském silu zhruba 15 tisíc tun obilí, což je jen zlomek jeho celkové kapacity –⁠ ta totiž dosazuje až 120 tisíc tun.

Úterní výbuch v přístavu poničil několik čtvrtí a podle posledních informací si vyžádal nejméně 137 obětí a více než pět tisíc zraněných. Desítky lidí se stále pohřešují, až 300 tisíc lidí ztratilo domov. Jako o příčině výbuchu se spekuluje o špatném uskladnění nebezpečného materiálu.