Obama: Práce tajných služeb se musí změnit

Washington – Podle prezidenta Spojených států Baracka Obamy došlo k pokusu o teroristický útok na letadlo společnosti Northwest-Delta Airlines kvůli systémovému selhání bezpečnostních složek, ve kterých musí dojít k nutným komplexním změnám. Obama zároveň oznámil, že za pochybení, kvůli kterému bylo ohroženo téměř 300 cestujících, nese osobní zodpovědnost. Jinak prezident odsoudil nedostatečné respektování varovných signálů. Selhala prý i analýza dat, které tajné služby získaly. Američané plánují v lednu uspořádat mezinárodní setkání, kde by zástupci vlád projednali přijetí přísnějších bezpečnostních opatření.

Analýza odhalila systémové chyby

Ze zprávy prezidentova bezpečnostního poradce Johna Brennana vyplývá, že Spojené státy měly před útokem dostatek informací o tom, že ze strany mladého Nigerijce, který je zřejmě členem teroristické organizace al-Káida a jenž se pokusil letadlo letící z Amsterodamu do Detroitu při přistání vyhodit do povětří, hrozí nebezpečí. Nepodařilo se jim ale tyto údaje spojit ani jim nevěnovaly dostatečnou pozornost.  

Barack Obama

„Jako prezident mám závaznou zodpovědnost chránit naši zemi a naše lidi. Pokud systém selže, je to moje zodpovědnost.“

Nedostatky Bílý dům zjistil i při tvorbě seznamů lidí, kteří by se kvůli podezření z teroristických aktivit v žádném případě neměli dostat na palubu. Obama proto požaduje, aby v tajných službách napříště byly jasně rozdělené zodpovědnosti za zpracování informací. Zpravodajci také musejí „agresivně“ sledovat stopy, které mají. Zprávy o hrozbách by napříště měly být distribuovány rychleji. Zlepšit by se také měly tvorba seznamů nežádoucích cestujících. Posílit by v budoucnu měla i bezpečnost na letištích a spolupráce Spojených států s dalšími zeměmi.

Letecká bezpečnost je mezinárodní problém

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová po Obamově projevu uvedla, že Spojené státy letos na svých letištích rozmístí nejméně 300 tělesných skenerů, které dokážou nahlédnout pod šaty cestujících. Zároveň řekla, že USA se s dalšími zeměmi ještě tento měsíc sejdou ve Španělsku, kde budou jednat o přísnějších bezpečnostních opatřeních v letecké dopravě. Připomněla, že v letadle, které mohl terorista zničit, byli cestující ze 17 zemí. Bezpečnost v letectví tak podle ní není jen záležitostí USA.

Třiadvacetiletý islámský radikál Umar Farouk Abdul Mutallab podle zástupců amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost prošel 25. prosince v Amsterodamu bezpečnostní kontrolou a bez potíží nastoupil do letadla mířícího do Detroitu. Při přistání se letadlo pokusil vyhodit do povětří pomocí výbušniny ukryté ve spodním prádle. Útok se mu ale nezdařil.

Kontroly na letišti
Zdroj: ČT24