New York zasáhly po silných deštích bleskové záplavy

Americký New York po silných deštích zasáhly bleskové záplavy, voda zalila ulice i některé stanice metra a způsobila chaos v dopravě. Starosta osmimilionového velkoměsta Eric Adams vyzval obyvatele, aby pokud možno zůstali doma. Newyorská guvernérka Kathy Hochulová vyhlásila stav nouze.

V noci na pátek spadlo v New Yorku až 130 milimetrů srážek a během dne by podle meteorologů mohlo napršet dalších 180 milimetrů.

New York má za sebou jeden z nejvlhčejších měsíců září v historii. Dosud napršelo 350 milimetrů, deštivé počasí ale má pokračovat i v dalších dnech. Dosud bylo rekordní září roku 1882, během kterého napršelo 420 milimetrů.

„Nevím, jestli (letos) rekord překonáme, ale zcela jistě se mu přiblížíme,“ řekl podle Reuters městský meteorolog Dominic Ramuni.

Část metra je mimo provoz

Některé ulice i rychlostní komunikace na Manhattanu a v Brooklynu se ocitly pod vodou, problémy způsobila voda i v metru. Polovina linek podzemní dráhy v New Yorku je částečně nebo úplně uzavřená, uvedl deník The New York Times.

Do ulic nevyjela ani část autobusů městské dopravy a potíže hlásí i letiště Johna F. Kennedyho a La Guardia, kde kvůli vodě na ranvejích nefunguje terminál A.

Se záplavami se potýká i město Hoboken ve státě New Jersey a další oblasti blízko města New York. Podle úřadů zatím nejsou hlášeni žádní zranění ani oběti.