Nejhezčím psem světa je letos faraonský „King“ ze Švédska

Bratislava – Titulem nejhezčí pes světa se pro letošní rok může honosit čtyři a půl roku starý faraonský pes ze Švédska. Na největší kynologické výstavě v historii s názvem World Dog Show 2009, kterou hostila slovenská Bratislava, byl vybrán mezinárodní federací mezi vítězi z deseti kategorií. Na přehlídku byl přihlášen rekordní počet 21 tisíců psů a 370 plemen. Hostující země má v soutěži psí krásy druhé místo zásluhou west higland white teriéra, třetí byl pudl toy z Japonska.

Faraonský pes patří mezi nejstarší plemena, která ve starověkém Egyptě hlídala faraony a objevují se i na starobylých malbách v podzemí pyramid. Vítěz jménem King patří Jenny Hallové. Ta neskrývala radost, že ve své kategorii porazil 1144 konkurentů. „Myslím, že to stálo za to. Je na něm vidět, že má radost a přesně ví, co se děje,“ řekla šťastná majitelka.

Určit trojici nejhezčích psů soutěže prý nebylo lehké. Vybírat mezi všemi plemeny mohli jen porotci, kteří absolvovali stovky výstav a mají potřebné zkoušky pro všechna plemena. Konečné rozhodnutí závisí nejen na kvalitách a danostech psa, ale i osobních preferencích hodnotícího. „Každý z nás rozhodčích by určitě vybral jiná plemena v jiném pořadí,“ uvedla jedna ze slovenských porotkyň Iveta Vojteková.

Světová výstava psů probíhala v Bratislavě od minulého čtvrtka a vyvrcholila právě udělením titulu nejhezčího psa. Na přehlídce se každý den rozdělovaly tituly světový vítěz mladých, dospělých a veteránů pro každé plemeno i pohlaví. Soutěžili zástupci více než 370 plemen ze 60 zemí světa.

  • Faraonský pes - nejkrásnější pes roku 2009 zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1170/116913.jpg
  • Faraonský pes zdroj: pharaohhoundpuppies.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1170/116912.jpg