Nečas jednal s Tuskem o spolupráci v unii

Varšava – Český premiér Petr Nečas je na návštěvě v Polsku. Se zdejším předsedou vlády Donaldem Tuskem jednali o spolupráci Polska a Česka v rámci Evropské unie. Tusk prohlásil, že případná změna Lisabonské smlouvy o reformě EU musí sloužit všem členům unie, musí být přínosná z pohledu celé Evropské unie.

„Každá případná změna v Lisabonské smlouvě musí být dobře promyšlená a vysvětlená. Musí být opodstatněná na sto procent, nesmí sloužit jen několika zemím Evropské unie, musí být jednoznačně pozitivní z pohledu celé unie - tedy i Polska a ČR,“ uvedl polský premiér.

Šéfové států a vlád sedmadvacítky minulý týden na summitu v Bruselu došli k závěru, že je možné vytvořit nový záchranný finanční mechanismus s platností po roce 2013, k tomu ale bude třeba mírně upravit Lisabonskou smlouvu. Drobné změny by měly být dostatečnou zárukou, že schvalování v rámci členských států EU nebude mnohaletým martyriem, které sedmadvacítka zažila během ratifikace Lisabonské smlouvy.

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Nečas se ve Varšavě sešel také s polským prezidentem Bronislawem Komorowským, s předsedy obou komor parlamentu a se šéfem nejsilnější opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawem Kaczyńským. Podle diplomatických zdrojů Kaczyński poznamenal, že by bylo dobré, kdyby se oba politici příště sešli jako premiéři.