Navalnyj půjde na rok na samotku

Vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného poslali na rok na samotku. Navalnyj o tom informoval na sociálních sítích. Rozhodnutí přijala komise vězeňského zařízení poté, co v úterý známý kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina neuspěl u soudu s odvoláním proti trestu 19 let vězení.

Navalného už dříve ve věznici posílali za trest na samotku, šlo ale o jiný typ cely, v níž může být vězeň maximálně 15 dní. Podmínky v cele, v níž má nyní Navalnyj strávit rok, jsou sice o něco lepší, o to déle v ní ale vězeň může pobývat.

„Cítím se jako unavená rocková hvězda na pokraji deprese. Dosáhl jsem první příčky hitparády a teď už není o co usilovat,“ napsal na sociálních sítích Navalnyj. Dodal, že rok na samotce je nejpřísnějším trestem v ruských vězeňských zařízeních.

Navalného ruské soudy postupně odsoudily za různé delikty k 2,5 roku, k devíti letům a k 19 letům vězení. Za mřížemi je už od ledna 2021, kdy se vrátil do Ruska po několikaměsíčním pobytu v Německu. Tam se léčil z následků otravy, kterou podle západních laboratoří způsobila látka novičok.

Kritici Kremlu považují obvinění za vykonstruovaná a motivovaná pomstou. Navalnyj se spolupracovníky totiž  pomocí otevřených rejstříků západních zemí a neopatrnosti na sociálních sítích odhaloval skryté bohatství ruské elity a publikoval videa s jejich vilami, auty či jachtami, na které si podle přiznaných příjmů nemohli vydělat.