Na finsko-ruské hranici stoupá tlak

Události: Stavba plotu na hranici Finska s Ruskem (zdroj: ČT24)

Finsko kvůli napětí na pomezí s Ruskem rozšíří a urychlí stavbu hraničního plotu. Nově ho chce začít budovat také na severu země. Moskva podle finské vlády účelově posílá do země migranty bez dokladů.

Je to už druhé uzavření finsko-ruských hranic během měsíce. Běženci snažící se o ilegální překročení hranice přicházeli z Ruska nejen přes hraniční přechody, ale i přes lesy a zamrzlé močály za polárním kruhem.

„Teď na zkoušku stavíme plot na dalekém severu v Laponsku, abychom otestovali, jak stojí v bažině,“ popisuje nová opatření velitel finské pohraniční stráže Matti Pitkäniitty.

Stavbu hraničního plotu finská vláda považuje za prioritu. Má měřit dvě stě kilometrů a bude osazený kamerami s nočním viděním. „Bude tam také malá cesta, po které se může rychle pohybovat naše hlídka. To znamená, že budeme detekovat a reagovat rychleji než nyní,“ popisuje Matti Pitkäniitty.

Podle finských úřadů organizují ilegální příchod migrantů ruské tajné služby, a to zejména v reakci na vstup země do NATO. „Jsou jasné důkazy, že hybatelem toho je ruský stát,“ nechal se slyšet finský ministr pro evropské záležitosti Anders Adlercreutz.

„Rusové prodávali tyto výlety lidem, kteří žijí v Somálsku (…) s tím, že to je nejjednodušší cesta na území EU,“ doplňuje předseda finského parlamentu Jussi Halla-aho.

Finové zavřeli hranici z obou stran, a u hraničních přechodů se proto hromadí Rusové, kteří se chtějí dostat zpět do vlasti. Podle pohraničníků jim ale nikdo v cestě nebrání, jen musí jinudy. „Můžou jet přes Estonsko, tam je stále otevřený přechod v Narvě,“ říká Pitkäniitty.

Stavba plotu by měla trvat do roku 2026. Má být tři metry vysoký a opatřený ostnatým drátem.