Uzavřené hranice Finska s Ruskem komplikují situaci v Estonsku. Tamní přechody zažívají velký provoz

Události: Nápor na estonských hranicích (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí Finska uzavřít kvůli hranice s Ruskem poté, co na ni Moskva začala vozit zájemce o azyl z Afriky a Blízkého východu, zkomplikovalo situaci v Estonsku. Tamní přechody zaznamenaly o čtvrtinu vyšší provoz a také nápor uprchlíků. Na estonsko-ruském pomezí v Narvě natáčel redaktor ČT Jiří Hynek.


Přes estonské přechody s Ruskem teď proudí zhruba pět tisíc lidí denně. Jeden z přechodů se nachází i v estonském městě Narva, odkud je to jen několik minut pěšky do Ruska. Provoz zde začíná už v neděli časně ráno. Hranici tvoří řeka a lidé jdou po odbavení většinou pěšky přes most. Na druhém břehu je historické město Ivangorod.

Na přechodech se setkávají různé osudy a i názory. „Chci, aby ta válka co nejdříve skončila, Rusové zabíjejí Rusy,“ uvedl jeden z estonských občanů.

„Aby bylo jasno, já jsem za (Vladimira) Putina, protože je to člověk, který se stará o svoji zemi,“ uvedl ruský občan. Naopak paní Julia kvůli Putinovi z Ruska nadobro odjíždí. Říká, že z politických důvodů tam už nesežene práci.

„Myslím, že je to pro Rusko ta největší katastrofa. Nikdo nemůže uvěřit, že jsme se tak rychle vrátili do režimu, v němž jsme kdysi žili,“ uvádí paní Julia.

Naopak do ruského Petrohradu na návštěvu rodičů míří Aňa. Už osm let pracuje jako vědecká pracovnice v Česku. „Raději diskutujeme jenom uvnitř rodiny, protože lidi se mají velmi na pozoru v tom, co říkají na veřejnosti,“ uvedla. Její manžel, který je také Rus, zůstal v Česku. „Můj manžel už tam nikdy nechce,“ dodává Aňa.

Nevoli mezi estonskými politiky vyvolal v těchto dnech také billboard na ruské straně hranice, na němž je Putin a medvěd s nápisem, že ruské hranice nikde nekončí. „Ruská federace je velmi silná v propagandě, to mě vůbec neudivuje,“ podotkla exministryně vnitra a bývalá starostka Narvy Katri Raiková.

Finsko zavřelo hranici s Ruskem poté, co z Ruska přišla asi tisícovka afrických migrantů bez dokladů. Podle finského ministra pro Evropu chce Rusko vyvolat migrační krizi. „Co teď vidíme, jsou ruské vlivové operace na našich hranicích. Rusko začalo posílat migranty k finským hranicím,“ uvedl finský ministr pro evropské záležitosti Anders Adlercreutz.

Uzavření hranic nyní zvažuje také Estonsko. „Když budou na hranicích nějaké provokace, tak je jasné, že se uzavřou,“ podotýká Raiková. Estonská vláda už před několika dny varovala občany před cestami do Ruska s tím, že už by mohli mít velké komplikace s návratem.