Maďaři vytvořili unikátní 4D anatomii

Budapešť - Tým maďarských vědců vyvinul revoluční čtyřdimenzionální mapu lidského těla, která by mohla změnit výuku medicíny. Tvoří ji tisíce fotek ze skutečné pitvy kombinované v reálném čase tak, aby lékařům a studentům umožnily zcela nový pohled na anatomii.

Fotografie lidské hlavy začleněné v softwaru by mohly stát na počátku nového revolučního nástroje pro studium lidského těla. 4D Anatomy je dítětem maďarského neurochirurga doktora Attily Balogha. Jeho cílem je dostat se pod kůži lidské anatomii, a to pomocí počítačového softwaru, který použije tisíce 3D záběrů těla a vytvoří fiktivní operaci. Výsledkem má být atlas, který bude sloužit lékařům i studentům. Ti budou díky němu moci na počítači postupovat jako při samotné operaci – odstraňovat tkáně nebo vrtat do kostí.

„Specialisté mohou pomocí počítačů pěkně v pohodlí svých domovů nacvičovat například chirurgické zákroky. Taky se díky tomu mohou dostat k těžko dostupné praxi práce v pitevně,“ říká o svém projektu neurochirurg Attila Balogh.

Čtyřdimenzionální mapa lidského těla (zdroj: ČT24)

Od struktury kosti až po mozek – všechny fotografie se pořizují během puntičkářsky prováděných mikrochirurgických zákroků. Čtyřdimenzionální systém obsahuje výhradně záběry ze skutečných pitev. Klíčem k němu je takzvaný neuro-oblouk. Jeho první prototyp vytvořil doktor Balogh. „Může se dívat na operovanou oblast z kteréhokoli pohledu, a protože se kamera pohybuje po oblouku, může podél něj snímat ze všech úhlů. Dalším krokem bylo zajistit, aby se zařízení mohlo pohybovat nejen v rovině, ale i po obvodech mnoha kruhů. Když kamera běží po povrchu imaginární koule, snímá z každičkého úhlu tisíce fotek. A když je pak uspořádáme v počítači, je možné vše zpětně sledovat,“ popisuje profesor Laszlo Kutor.

Čtyřdimenzionální anatomický atlas není podle autorů projektu pouze obchodním záměrem – lékaři si od něj slibují, že uživatelům přinese stejnou zkušenost, jakou by získali u pitevního stolu. „Název 4D Anatomy pochází z toho, že do trojrozměrných záběrů lidského těla přidáváme čtvrtý faktor – čas. Není to pouhé snímání obrázků chirurgického zákroku ze všech pohledů, ale taky zaznamenávání postupu operace. Po celou dobu zákroku snímá systém fotografie ze všech pohledů z povrchu koule, a tak se může celá operace zpětně sledovat,“ dodává profesor.

Všichni teď čekají na první produkt – má jím být právě soubor o hlavě a krku. Kromě 4D záběrů bude obsahovat taky text, tabulky, přehledy a chybět nebude ani závěrečný kvíz. Následovat by měly soubory o páteři, hrudníku, dutině břišní, pánvi a dolních a horních končetinách.

  • 4D Anatomy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2559/255831.jpg
  • Program 4D Anatomy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2559/255835.jpg
  • Program 4D Anatomy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2559/255834.jpg