Macron: Budu žádat hlubokou reformu EU, jinak hrozí frexit

Zpravodaj ČRo Šmíd o francouzské prezidentské kampani (zdroj: ČT24)

Evropská unie se musí reformovat, jinak bude čelit možnému frexitu, tedy odchodu Francie z unijního bloku. V rozhovoru pro BBC to řekl favorit francouzských prezidentských voleb – centrista Emmanuel Macron. Ten se ve druhém kole 7. května utká s nacionalistkou Marine Le Penovou, která chce vyhlásit referendum o EU. Macrona kritizovala, že je „kandidátem kontinuity“ a spojila ho s neoblíbenou vládou Francoise Hollanda.

Le Penová žádá radikální reformu Unie a poté referendum, v němž by lidé rozhodli, zda chtějí v takovém celku setrvat. Bodovala hlavně ve venkovských a průmyslových oblastech a mimo jiné přislíbila dostat francouzské hranice opět pod kontrolu a snížit počet imigrantů.

Je třeba lidem naslouchat, prohlásil Macron

Brusel má z jejího vítězství značné obavy a raději by v Elysejském paláci viděl Macrona. „Jsem proevropský, v průběhu těchto voleb jsem neustále obhajoval evropskou myšlenku a evropské politiky, protože se domnívám, že je to nesmírně důležité pro Francouze a pro místo naší země v (době) globalizace,“ řekl BBC šéf hnutí Vpřed! Macron.

„Ale zároveň musíme naslouchat našim lidem, kteří jsou extrémně rozčilení a netrpěliví, a nefunkčnost EU není udržitelná. Takže myslím, že v rámci mého mandátu se budu snažit do hloubky reformovat Evropskou unii a náš evropský projekt,“ pokračoval prezidentský kandidát.

Podle něj by byla zrada, pokud by nechal Unii pokračovat ve stavu, v jakém je. „Následující den budeme mít frexit nebo opět Le Penovou,“ podotkl Macron, který vede v průzkumech o 20 procentních bodů.

Kampaň mezitím pokračuje. Macron bude hovořit v moderním kongresovém centru poblíž vědeckého komplexu La Villette v severovýchodní části Paříže, zatímco Le Penová se zaměří na dělníky na předměstí Villepinte.

Během prvního května probíhají tradiční májové protesty. Odbory se snaží přesvědčit voliče, aby zabránili kandidátce krajní pravice ve výhře, zatímco otec Marine Le Penové, neúspěšný kandidát na prezidenta, vede pochod od sochy Johanky z Arku, což je dlouhodobě ikona Národní fronty, v jejímž čele Le Penová donedávna stála.

Le Penová chce zavést nový frank pro běžné platby

V posledním rozhovoru poskytnutém listu Le Parisien nacionalistka uvedla, že „euro je mrtvé“. Pokud by se stala příští neděli prezidentkou, umožnila by firmám dál obchodovat pomocí společné evropské měny, běžní lidé by ale platili opět měnou národní - novým frankem.

Neúspěšný levicový kandidát na prezidenta Jean-Luc Mélenchon se v neděli jasně vyslovil proti podpoře Le Penové poté, co čelil kritice, že po prvním kole svým stoupencům nedal doporučení, koho by měli volit. I když prohlásil, že bojuje proti Národní frontě, odmítl přímo podpořit Macrona.

Významné podpory se ale Macronovi dostalo o víkendu od vlivného centristy Jeana-Louise Borlooa, bývalého ministra v kabinetu premiéra Françoise Fillona a předsedy středopravé strany Svaz demokratů a nezávislých (UDI).