Lipavský převzal v Londýně cenu za podporu lidských práv. S Cleverlym jednal o Ukrajině, Balkánu i Africe

S dohodou o užší spolupráci Česka a Velké Británie a ve shodě na nutnosti dále podporovat Ukrajinu opustil ministr zahraničí Jan Lipavský Londýn. Na své první cestě do země ve vládní funkci jednal se svým protějškem Jamesem Cleverlym, náměstkem ministerstva pro mezinárodní obchod Gregem Handsem i britskými poslanci, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Český ministr také převzal Magnitského cenu za přínos k ochraně lidských práv.

Lipavský a Cleverly se mimo jiné dohodli i na zřízení společné pracovní skupiny pro spolupráci v Africe a hovořili o postoji k Číně i západnímu Balkánu. Shodli se, že stabilita na Balkáně je zásadní pro celou Evropu. 

Zabývali se také situací na Ukrajině, která od února čelí ruské vojenské agresi a s obranou jí pomáhají dodávky vojenského materiálu ze západu, ale i zahraniční dobrovolníci. „Česká republika je klíčový partner, pokud jde o odpor vůči ruské agresi a zachovávání evropské bezpečnosti,“ zdůraznil James Cleverly.

S náměstkem Handsem hovořil Lipavský o spolupráci v oblasti jaderné energie, informačních technologií a zdravotnictví. „Máme velice podobný náhled na fungování mezinárodního obchodu. Česko i Velká Británie podporují volný mezinárodní obchod založený na jasně daných pravidlech,“ řekl Lipavský.

V Londýně český ministr zahraničí také převzal Magnitského cenu za přínos k ochraně lidských práv. Obdržel ji za přípravu nového sankčního zákona, který umožní postihovat národními sankcemi závažné protiprávní jednání v mezinárodním kontextu. Společně s ním ji obdrželo šest dalších laureátů.

Ve svém krátkém vystoupení po převzetí ceny připomněl ministr čtvrteční výročí 17. listopadu 1989, začátek konce komunismu v Československu i odkaz někdejšího disidenta a prezidenta Václava Havla.