V čele britské vlády stanul Sunak. Finance, diplomacii i obranu povedou stejní ministři

Král Karel III. jmenoval novým britským premiérem Rishiho Sunaka a pověřil ho sestavením kabinetu. Sunak zvítězil ve vnitrostranickém klání o post nového lídra Konzervativní strany a jako šéf vlády nahradí Liz Trussovou. James Cleverly zůstane ministrem zahraničí v nové Sunakově vládě. V čele obrany setrvá Ben Wallace a finance nadále povede Jeremy Hunt.

Ministrem bez portfeje jmenoval Sunak Nadhima Zahawiho, který zastával nižší vládní pozice ve vládě Liz Trussové. Ministrem spravedlnosti a vicepremiérem se stal Dominic Raab.

Hlavním whipem byl jmenován Simon Hart. Whip je vybraným poslancem, který dohlíží na to, aby příslušníci jeho strany hlasovali podle stranických zájmů. Hlavní whip v britském parlamentu zaštiťuje celý systém dohlížení (whipování), je též členem vlády a mnohdy pravou rukou premiéra.

Události ČT: Rishi Sunak byl jmenován britským premiérem (zdroj: ČT24)

Důležitou roli bude zastávat exministr kultury ve vládě Borise Johnsona Oliver Dowden. Na starosti bude mít jako kancléř Lancasterského vévodství správu majetku britského monarchy, především se ale bude starat o každodenní chod britské vlády. Sunak jej bude moci využít i jako svého poradce či ministra bez portfeje.

Ministryní vnitra se opět stala Suella Bravermanová, bývalá generální prokurátorka, která na tutéž pozici rezignovala minulý týden ve vládě Trussové. Své odstoupení tehdy odůvodnila porušením pravidel zacházení s emailovou schránkou. Ve svém rezignačním dopise ale vyjádřila kritiku vlády Trussové. Ministrem pro průmysl, obchod a energie je Grant Shapps, exministr dopravy, který se dostal do středu mediální pozornosti letos v létě, když odmítal jednat se stávkujícími železničními odbory.

Králova premiéra

Pro Karla III. bylo jmenování ministerského předsedy premiérou, Trussovou do funkce krátce před svou smrtí uvedla ještě královna Alžběta II. Sunak v prvním projevu uvedl, že byl zvolen, aby napravil chyby své předchůdkyně, a slíbil ekonomickou stabilitu.

Sunak je už třetím britským ministerským předsedou za poslední dva měsíce. Začátkem září premiérský úřad opustil Boris Johnson, jehož nahradila Trussová. Dvaačtyřicetiletý Sunak se stal v pořadí 57. premiérem Spojeného království a je nejmladším šéfem vlády za posledních dvě stě let.

Sunak ve svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street řekl, že byl jmenován částečně proto, aby napravil chyby, kterých se dopustila jeho předchůdkyně Trussová. Slíbil také, že v centru jeho agendy bude „ekonomická stabilita a důvěra“ a že jeho hlavní prioritou bude řešení ekonomické krize, kvůli níž mají miliony Britů problémy s placením účtů za potraviny a energie.

K prioritám patří i silnější zdravotnický systém

„Naše země čelí hluboké hospodářské krizi. Důsledky covidu stále přetrvávají. Putinova válka na Ukrajině destabilizovala energetické trhy a dodavatelské řetězce po celém světě,“ řekl Sunak. „Hospodářská stabilita a důvěra jsou pro mě ústředním bodem programu této vlády. To bude znamenat, že přijdou těžká rozhodnutí.“

Mezi své priority Sunak zařadil také silnější zdravotnický systém, lepší školy, bezpečnější ulice, kontrolu hranic, ochranu životního prostředí, podporu ozbrojených sil či budování ekonomiky, která využije pobrexitové příležitosti.

Rishi Sunak jmenován britským premiérem (zdroj: ČT24)

Trussová: Potřebujeme odvážnou změnu politiky

Odcházející šéfka vlády Trussová popřála svému nástupci mnoho úspěchů ve funkci, když se loučila s premiérským sídlem v londýnské Downing Street. Uvedla, že díky svému působení v premiérském křesle je „více než kdy jindy přesvědčena“, že Spojené království potřebuje odvážnou změnu politiky.

„O mnohé věci se nepokoušíme ne proto, že by byly těžké, ale proto, že na to nemáme odvahu,“ citovala římského filozofa Senecu.

„Prostě si nemůžeme dovolit být zemí s nízkým růstem, kde vláda přebírá stále větší podíl našeho národního bohatství,“ řekla Trussová s odkazem na kontroverzní ekonomické plány, které se snažila prosadit. „Musíme využít našich brexitových svobod a dělat věci jinak. To znamená zajistit více svobody pro naše vlastní občany. A obnovit moc demokratických institucí. Znamená to snížit daně, aby si lidé mohli ponechat více peněz, které vydělají.“ 

Trussová oznámila rezignaci 20. října po zhruba šesti týdnech ve funkci. Šlo o vyvrcholení vládní krize, kterou prohloubily kontroverzní ekonomické reformní plány, především ničím nevyvážené daňové škrty. Trussová od svých záměrů byla nucena upustit po bouřlivé reakci finančních trhů a hlubokém propadu libry. Navzdory tomu, že vyměnila v čele resortu financí Kwasiho Kwartenga za Jeremyho Hunta a že se za své chyby omluvila, nepodařilo se jí uklidnit nevoli ve vlastní straně.

Premiérkou byla Trussová nejkratší dobu v britské historii. Na druhém místě je George Canning, který byl v úřadu 119 dní do své smrti v roce 1827.