TÉMA

Mezinárodní vztahy

Tchaj-wan čekají prezidentské a parlamentní volby. Točí se kolem míry spolupráce s Pekingem

Ve stínu čínských hrozeb a provokací Tchaj-wan v sobotu zvolí nového prezidenta a parlament. V uplynulých dnech zachytil čtyři čínské balony a rozeslal obyvatelům varování kvůli přeletu rakety se satelitem. Vůbec nejblíž čínské pevnině je ostrov Ťin-men s pohnutou minulostí, na němž je také podpora tchajwansko-čínské spolupráce nejsilnější.
11. 1. 2024|

Lipavský převzal v Londýně cenu za podporu lidských práv. S Cleverlym jednal o Ukrajině, Balkánu i Africe

S dohodou o užší spolupráci Česka a Velké Británie a ve shodě na nutnosti dále podporovat Ukrajinu opustil ministr zahraničí Jan Lipavský Londýn. Na své první cestě do země ve vládní funkci jednal se svým protějškem Jamesem Cleverlym, náměstkem ministerstva pro mezinárodní obchod Gregem Handsem i britskými poslanci, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Český ministr také převzal Magnitského cenu za přínos k ochraně lidských práv.
17. 11. 2022|

Česko patří mezi pět největších podporovatelů Ukrajiny. Kyjev si toho cení, řekl velvyslanec Matula

Čeští ministři dorazili v pondělí do Kyjeva na jednání s ukrajinskou vládou. Česko patří od začátku ruské invaze mezi největší a nejvýraznější podporovatele Ukrajiny. Už v prvních týdnech po napadení věnovala česká vláda i veřejnost na vojenskou pomoc dohromady přes čtyři miliardy korun a dosud poskytla Česká republika zbraně a vojenský materiál za více než sto miliard korun. Mezi lety 2023 a 2025 chce přitom vláda na humanitární, stabilizační, rekonstrukční a hospodářskou pomoc dát Ukrajině každý rok půl miliardy korun.
31. 10. 2022|

Ukrajina bude útočit tam, kde jsou Rusové slabí, říká politolog

Ukrajina bude dál rozvíjet útočné operace, a to v místech, kde má logistickou výhodu. Ve středečních Událostech, komentářích to řekl politolog a odborník na mezinárodní vztahy z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Zdeněk Kříž. Rusové se podle něj potýkají pod ukrajinskou palbou s logistickými problémy.
15. 9. 2022|

30 let zpět: Moskva označila invazi ze srpna 1968 za nepřípustné použití síly

Československá i ruská delegace podepsaly znění nové smlouvy o vzájemných vztazích a spolupráci. Součástí dokumentu se stala i formulace, která označila sovětskou invazi ze srpna 1968 za nepřípustné použití síly proti Československu. Stalo se tak během oficiální návštěvy prezidenta Václava Havla v Moskvě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
1. 4. 2022|

Čína? Dnes nevýznamná, v budoucnu rozhodující, předpověděl Nixon. Uplynulo půl století od jeho slavné návštěvy

Provázanost světových mocností Číny a USA dnes není překvapivá. Spojené státy jsou největším odběratelem čínského zboží, Čína je zase druhým největším držitelem amerických vládních dluhopisů. Před 50 lety ale bylo vše jinak. Bílý dům odmítal komunistický režim uznat a bránil jeho zapojení do mezinárodních struktur. Teprve návštěva prezidenta Richarda Nixona v únoru 1972 v Pekingu započala vzájemné sbližování, které vedlo k navázání diplomatických styků.
21. 2. 2022|

30 let zpět: Jihoafrická republika a Československo se podělily o zkušenosti s demokratizací

Na oficiální státní návštěvu Československa přiletěl do Prahy prezident Jihoafrické republiky Frederik Willem de Klerk s chotí. V historii vzájemných vztahů to byl první kontakt obou zemí na tak vysoké úrovni.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 2. 2022|

30 let zpět: Stává se Československo kolonií německého kapitálu?

Zpravodajský Deník ČST se na začátku roku 1992 zabýval otázkou, zda je namístě znepokojovat se rostoucími ekonomickými a politickými ambicemi sjednoceného Německa. V tehdejším Československu strmě rostl vliv německého kapitálu, který se ze všech západních investorů zdaleka nejaktivněji zapojoval do privatizace tuzemských podniků. Na mezinárodní scéně pak vyvolal rozruch jednostranný postup Berlína při uznání nezávislosti Slovinska a Chorvatska.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 1. 2022|

30 let zpět: Národnostní menšiny předmětem mezinárodního semináře

V Bratislavě začal třídenní Mezinárodní seminář o národnostních menšinách, kde se sešla téměř stovka účastníků, pozorovatelů a expertů z celkem 19 zemí. Výsledkem semináře mělo být vypracování křesťansko-demokratické charty pro menšiny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
31. 10. 2021|

Roli žen ve společnosti bereme velmi vážně, tvrdí v rozhovoru pro ČT saúdský ministr zahraničí

Česká televize získala exkluzivní rozhovor se saúdským ministrem zahraničí, princem Fajsálem bin Farhánem al-Saúdem. S reportérem Jakubem Szántó promluvil v Rijádu o ambiciózním programu reforem Vize 2030, navyšování role žen nebo o mezinárodní kritice saúdské účasti ve válce v Jemenu.
17. 9. 2021|

30 let zpět: Druhý den návštěvy britského královského páru v Československu

Bohatý denní itinerář zahrnoval návštěvu princezny Diany v internátní škole v Radlicích, projev prince Charlese na půdě Univerzity Karlovy, oběd s prezidentským párem na zámku v Lánech i prohlídku pražských památek v doprovodu Karla Schwarzenberga.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 5. 2021|

30 let zpět: Další milník v česko-britských vztazích

Osm měsíců po ministerské předsedkyni Margaret Thatcherové přicestovali na návštěvu Československa také první členové britské královské rodiny: prezident Václav Havel na Pražském hradě přivítal následníka trůnu prince Charlese s manželkou, princeznou Dianou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 5. 2021|

Nový ministr zahraničí Kulhánek chce kontinuitu zahraniční politiky a to, aby diplomacie mluvila jedním hlasem

Nový ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) vystoupil po svém jmenování před novináři na společném brífinku s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Kulhánek sdělil, že si předvolá ruského velvyslance Zmejevského a to na středeční šestou hodinu večer. Naplánovaný má rovněž videohovor se šéfem NATO Stoltenbergem.
21. 4. 2021|

Bidenova administrativa obnovila finanční pomoc pro Palestinu, pošle 15 milionů dolarů

Spojené státy obnoví finanční pomoc Palestincům. Oznámila to americká velvyslankyně v OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Podle ní USA převedou 15 milionů dolarů (332 milionů korun) na ekonomický rozvoj a humanitární projekty. Administrativa prezidenta Joea Bidena program obnovila poté, co ho předchozí vláda Donalda Trumpa zablokovola.
26. 3. 2021|

„Evropa a Rusko se od sebe oddalují,“ tvrdí šéf diplomacie EU. Podle něj Moskva nechce dialog

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci Josep Borrell po návratu z Ruska ve svém blogu napsal, že Moskva nestojí o „konstruktivnější dialog s EU“ a evropská sedmadvacítka z toho bude muset vyvodit důsledky. Nevyloučil ani sankce. Připomněl vyhoštění tří diplomatů Švédska, Polska a Německa, které Rusko oznámilo právě během jeho návštěvy. Moskvu příspěvek překvapil. Podle ruského ministerstva zahraničí je „v silném kontrastu s tím, co Borrell prohlásil na společné tiskové konferenci“ se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem po jejich jednání.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 14:20|

Británie a Evropská unie zveřejnily text dohody o svých budoucích vztazích

Britská vláda zveřejnila plné znění textu dohody s Evropskou unií o budoucích vztazích. Dokument, který později na své stránky umístila také Evropská komise (EK), má 1246 stran a 800 stran příloh. Věnuje se vzájemnému obchodu, jaderné energii pro civilní i vojenské účely nebo výměně utajovaných informací. Nová pravidla pro vzájemné vztahy začnou platit od 1. ledna.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 23:15|

Maroko s Izraelem nalezly dialog. Dohodu o normalizaci vztahů zprostředkovaly USA

Maroko je čtvrtý muslimský stát, který letos přistoupil na normalizaci vztahů s Izraelem. Důležitou roli přitom sehrály USA. Americký prezident Donald Trump podle agentury Reuters severoafrickému státu slíbil, že Spojené státy uznají jeho nároky svrchovanosti nad sousední Západní Saharou. Marocký královský dvůr oznámil, že USA otevřou v Západní Sahaře svůj konzulát. Izrael letos normalizoval vztahy také se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a Súdánem.
10. 12. 2020|

30 let zpět: Schyluje se k válce v Perském zálivu

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci vůči Iráku. V ultimátu vyzvala režim Saddáma Husajna, aby do 15. ledna 1991 ukončil okupaci Kuvajtu, jinak proti němu koalice vedená Spojenými státy americkými zasáhne s použitím vojenských sil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
30. 11. 2020|

30 let zpět: Václav Havel uvažuje o NATO jako základu bezpečnosti v Evropě

Ve Francii vyvrcholila Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě podpisem Pařížské charty za novou Evropu. Ta vyhlásila nové základní zásady bezpečnostní politiky po konci studené války a zavázala se k  dodržování lidských práv včetně ochrany a podpory práv národnostních menšin. Výsledky konference po návratu do vlasti hodnotil i prezident Václav Havel, který promluvil také o významu NATO. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 11. 2020|

30 let zpět: Studená válka v Evropě dospěla ke konci

Evropa upouští od vzájemného nepřátelství. Na pařížské Konferenci o bezpečnosti a spolupráci v Evropě přijali zástupci zúčastněných zemí včetně Československa dohodu o radikálním snížení stavu zbraní. Dohoda se týkala Varšavské smlouvy i Severoatlantické aliance.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
19. 11. 2020|

Bulharsko zablokovalo rozhovory o vstupu Severní Makedonie do Evropské unie

Bulharsko v úterý odmítlo schválit návrh rámce vstupních rozhovorů Severní Makedonie, čímž prakticky zablokovalo jednání o vstupu svého balkánského souseda do Evropské unie, píše agentura Reuters. Bulharská ministryně zahraničí Ekaterina Zacharievová odůvodnila rozhodnutí neshodami se Severní Makedonií v oblasti jazyka a dějin.
17. 11. 2020|