Lipavský poprvé jednal s kolegy z V4 a Turecka, mluvili hlavně o Afghánistánu a migraci

Jednání ministrů zahraničí V4 a Turecka (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zamířil po své první zahraniční cestě, při které tradičně navštívil Slovensko, do Maďarska. Zúčastnil se tam jednání se šéfy diplomacií zemí V4 a Turecka. Ministři mluvili o situaci v Afghánistánu, koronavirové pandemii, vztazích EU a zemí V4 s Tureckem a o migraci.

„Ze slov ministrů vyplynulo, že nejdůležitější byla migrace a s tím související bezpečnostní situace v Afghánistánu, kterou většinou hodnotili jako velmi křehkou, země je podle nich nestabilní,“ shrnul jednání zpravodaj ČT Petr Obrovský.

„Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu mluvil o humanitární krizi a maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó na to navázal slovy, že se obává další migrační vlny, která z toho může vzejít a která by mohla dorazit až do Evropy,“ doplnil zpravodaj.

Lipavský mimo jiné poukázal na klíčovou roli, kterou při řešení migračního problému Turecko hraje. Szijjártó v této souvislosti vyzval EU, aby Ankaře vyplatila slíbených šest miliard eur (151 miliard korun) na pokrytí části jejích výdajů na zadržení migrantů v Turecku. Celkové náklady země přitom podle Szijjártóa dosáhly čtyřiceti miliard eur.

Polský ministr Zbigniew Rau kromě ocenění role Turecka sdělil, že se na schůzce také hovořilo i o krizi na polsko-běloruských hranicích. Vyzdvihl, že všechny země V4 Polsko podpořily nabídnutím pomoci ve vybavení i v poskytnutí policejních nebo vojenských sil. Rau se zároveň vyslovil pro to, aby EU přijala dodatečná opatření a sankce vůči představitelům běloruského režimu. 

Důležité místo zaujímal v jednání ministrů také západní Balkán, který bude podle Lipavského jedním ze zásadních témat českého předsednictví EU v příštím roce.

Zpravodaj ČT Obrovský o jednání V4 v Budapešti (zdroj: ČT24)

Zemanovy pochybnosti o vztahu Lipavského k V4 se neřešily

Setkání nedoprovázela žádná zvláštní očekávání spojená s osobou Lipavského, šlo spíše o provozní schůzku. „To, že je novým ministrem a že třeba ze strany (české) hlavy státu panovaly nějaké pochybnosti o jeho – jak řekl Miloš Zeman – distancovaném postoji k V4, to tady nevyvolávalo nějakou zvláštní pozornost,“ přiblížil Obrovský.

Lipavský své kolegy ujistil, že vnímá V4 jako významný tradiční regionální formát spolupráce.

„Už dřív Lipavský opakovaně odmítl, že by nechtěl s visegrádskými státy spolupracovat. Obecně bych řekl, že je to věc, která se mnohem víc prožívá a řeší doma než v zahraničí. I kdyby si o tom jeho slovenský, maďarský nebo polský kolega něco mysleli, tak to rozhodně neřeknou veřejně a rozhodně by to neřekli hned na prvním setkání, které je vyhrazeno spíš zdvořilostním záležitostem,“ uzavřel zpravodaj ČT.