Kambodžští rybáři pomáhají obnovit skomírající populaci krabů

Dříve by pro kambodžského rybáře Unga Buna, který loví kraby u jižního pobřeží provincie Kep, byla samice s vajíčky nebo mladý samec běžným úlovkem. Dnes je musí vracet zpět do moře v rámci vládní ochranářské kampaně, do které se sám přihlásil. Vláda se spolu s rybáři snaží navrátit skomírající krabí populaci do původního stavu.

Ung Bun se běžně vracel až s dvaceti kilogramy krabů na břeh, v současnosti je pro něj úlovek čítající pět kusů tohoto mořského korýše denním chlebem. Právě nadměrný rybolov a zvýšená teplota moře v posledních letech populaci krabů ve vodách omývajících kambodžské provincie Kep a Kampot kriticky snížily.

Horizont ČT24: Populace krabů v Kambodži v ohrožení (zdroj: ČT24)

Ung Bun díky své krabí bance vypustil do moře tisíce krabů a vrátil stovky samic. Za tyto krabí banky dostávají lidé od rybářské správy dvanáct dolarů měsíčně. Lidem se také doporučuje zveřejňovat fotografie vypuštěných krabů do moře na sociální sítě, aby rozšířili povědomí o problematice.

Vládní ochranářská kampaň začala před třinácti lety a od letošního roku spolupracuje s neziskovou organizací Wild Earth Allies.