Italské strany se dohodly na nové koalici, předčasné volby nebudou

Italské formace Hnutí pěti hvězd a Demokratická strana se dohodly, že utvoří koaliční vládu. V jejím čele má stát dosavadní nestranický premiér Giuseppe Conte. Po jednání s prezidentem Sergiem Mattarellou to oznámil šéf Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio. Lídr Demokratické strany Nicola Zingaretti dohodu potvrdil už odpoledne. Conte má přijít ve čtvrtek ráno do prezidentského paláce. Podle agentury ANSA bude pověřen sestavením vlády.

Hnutí pěti hvězd (M5S) a Demokratická strana (PD) byly v předchozím volebním období politickými rivaly a mnozí členové M5S, které na politickou scénu vstoupilo jako protisystémové protestní hnutí, považují Demokratickou stranu stále za symbol zkorumpovaného establishmentu. PD vládla zemi do loňského května.

Nyní se ale tyto dvě strany, které mají v obou komorách parlamentu většinu, dohodly, aby zabránily předčasným volbám. Ty by podle průzkumů zřejmě vyhrála nacionalistická pravicová strana Liga Mattea Salviniho.

Salviniho vysoká hra skončila debaklem

Se stranou Liga vládlo M5S od loňského června, tento měsíc se ale jejich koalice rozpadla. Důvodem byly názorové neshody a snaha Salviniho těžit z narůstající popularity své strany v předčasných volbách.

Salvini proto podal 9. srpna do Senátu návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování se ale na pořad jednání nedostalo. Conte minulý týden sám podal demisi a prezident ho pověřil dočasným vedením kabinetu. Nynější dohoda na koalici Salviniho plány na převzetí moci v Itálii znemožnila.

Conte je zárukou prosazení politik obou stran

Di Maio po středečním jednání s prezidentem řekl, že Conte je „zárukou“ prosazování politik, na nichž se shodly obě strany nové koalice. Dodal, že levice a pravice jsou „zastaralé“ kategorie a že jeho strana je „postideologická“. Di Maio také s odkazem na úterní tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa uvedl, že Trumpova podpora Contemu ukazuje, že „tato cesta je správná“.

Pětapadesátiletého právníka Conteho, který se podle analytiků stal z nevýrazného politika poslední měsíc klíčovým hráčem na italské politické scéně, podpořil v úterý Trump. Conte je „velmi talentovaný muž“, uvedl americký prezident a vyjádřil naději, že zůstane premiérem.