Iráckým lékařům pomáhají jejich britští kolegové po internetu

Londýn/Bagdád - Iráčtí lékaři byli bezmocní nad komplikovaným těhotenstvím šestadvacetileté Iráčanky. Domnívali se, že její život mohou zachránit jedině obětováním plodu. Jenže díky komunikaci po internetu s britskou charitativní nadací se podařilo konzultovat stav pacientky i nutný lékařský postup, takže Iráčané mohli provést chirurgický zákrok a zachránit ženu i dítě.

Irácký gynekolog se rozhodl obrátit se na britskou dobročinnou Swinfenovu nadaci, která zprostředkovává kontakt lékařů z válečných zón s odborníky na Západě. Lékaři s ní spolupracují jako dobrovolníci a přes jejich počáteční skepsi se jim daří i tímto způsobem zachraňovat životy. Popis komplikovaného případu z Iráku nadace postoupila jednomu britskému porodníkovi, španělskému anesteziologovi a dalším odborníkům. Do Iráku pak putovaly detailní instrukce včetně video materiálu o tom, jak takový složitý zákrok provést. Irácký lékař přesně podle něj operoval a žena mohla být po necelých třech týdnech převezena do domácího ošetření, přičemž plod zůstal naživu.

Swinfenovi založili nadaci před deseti lety a teď se o ní ví od Antarktidy po Šalamounovy ostrovy. Bez nároků na honorář s ní spolupracuje 380 západních lékařů. Řeší se většinou případy, při nichž pacientovi nezbývá příliš mnoho možností. S pomocí digitálních kamer, fotografií a e-mailů putují k nadaci nezbytné informace včetně rentgenových snímků. Odtud jsou rozesílány příslušným specialistům, z nichž většina dodá návrh léčby do dvou dní zpět. Konzultuje se například v oboru kožní medicíny, kardiologie i psychiatrie.

Asi pětina dotazů z minulých let přišla z Iráku. Na nadaci je napojeno 40 tamních nemocnic a lékaři tvrdí, že jsou tyto konzultace na dálku účinnější než tradiční pomoc agentur OSN.

Irácké zdravotnictví je po letech mezinárodních sankcí a válek v troskách. Mnoho lékařů emigrovalo a většina agentur OSN se bojí trvale v Iráku pracovat, takže působí v sousedním Jordánsku. Ani gynekolog, který díky svému dotazu u nadace zachránil svou pacientku, nechtěl z obavy o život prozradit své jméno.

Belfastský neurolog Victor Patterson s nadací spolupracuje už deset let, ale přiznává, že zpočátku byl velmi skeptický. „Domníval jsem se, že to nikdy nemůže fungovat,“ řekl. Názor změnil, když se mu podařilo přispět k vyléčení jedné nechodící pacientky v Bangladéši. Po přečtení popisu jejího stavu usoudil, že žena možná trpí vzácnou nervovou chorobou, a navrhl léčbu steroidy. Žena po několika měsících vstala z invalidního vozíku a chodí.

Jeden z iráckých lékařů přiznal, že irácké zdravotnictví se dostalo do izolace a zaostává za novými poznatky. Léčba na dálku prý pomáhá handicap vyrovnat. „Pokud máme přístup k internetu, můžeme díky nadaci Swinfenových požádat o pomoc,“ řekl jeden z nich.