Internetová encyklopedie Wikipedia vyjde v tištěné verzi

Berlín - Internetová otevřená encyklopedie Wikipedia bude poprvé vydána v tištěné podobě. Kniha vyjde v Německu v nákladu 25 tisíc kusů. Nakladatelství chce tímto způsobem oslovit nové čtenáře, kteří nemají přístup k internetu. Kniha bude obsahovat 50 tisíc hesel. Lišit se má od ostatních encyklopedií tím, že do vydání budou zařazena hesla, která jinde nejsou.

Formát tištěné knihy prý zdaleka nepatří do starého železa, protože ji lze užívat flexibilněji než počítač. Podle vedení nakladatelství, Wikipedia zachycuje ducha času, a proto bude cenným svědectvím i do budoucna.

Hesla budou vybírána jiným způsobem než do internetové verze encyklopedie. V knize nebude z lidského vědění to, co je považováno za nejdůležitější, ale to, co nejvíce zajímá čtenáře Wikipedie. Půjde o odkazy, na které nejčastěji v minulých dvou letech lidé klikli.

Vydavatelství knihu hodlá vydávat každý rok v obnovené verzi. Jenom seznam autorů hesel v ní zabere 30 stran. Knížka by měla stát 20 euro, tedy asi 450 korun.

Vytištění encyklopedie vzniklé na internetu je současně kuriózním krokem zpátky. Vydání také provází otázka, proč by si měl někdo knihu kupovat, když je k dispozici zdarma na internetu, a navíc denně aktualizována.