Hradčany ozdobená Albrightová představila Pražskou zimu

New York – Svému dětství strávenému v Praze a v Londýně se v nové knize Prague Winter (Pražská zima) věnuje bývalá americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová. Na newyorské autogramiádě v knihkupectví Barnes & Noble na náměstí Union Square na Manhattanu Albrightová chválila Prahu. Označila ji za magické město a vyzvala přítomné, aby se tam určitě podívali. Na modrých šatech přitom měla brož se siluetou Hradčan.

Hlavním impulsem pro sepsání vzpomínek byla snaha udělat si pořádek v rodinné historii. Albrightová se totiž až na prahu šedesátky dozvěděla o svých židovských kořenech. Při práci na knize se snažila zjistit, jaký je vlastně příběh jejího života i proč jí rodiče zatajili původ. Přímou odpověď na tuto otázku podle svých slov ještě nenalezla. Zbyly jí tak jen domněnky. Rodiče ji v roce 1941 nechali v Anglii pokřtít ještě předtím, než nacisté otevřeli vyhlazovací tábory. „Zcela zjevně tak neučinili proto, aby unikli holocaustu, byli jsme pryč. Nesnažili se ani zmást své přátele, kteří o jejich židovském původu věděli. Myslím si, že o tom rozhodla moje maminka, která byla hodně duchovně založená a měla katolické přátele. Myslím, že měli pocit, že bych měla mít nějaké náboženství,“ uvedla bývalá ministryně s tím, že její rodiče stejně jako mnoho jiných československých Židů byli asimilovaní a židovská víra v jejich životech nebyla přítomná.

S knihou, která by letos na podzim měla vyjít i v Česku, se před smrtí stačil seznámit bývalý prezident Václav Havel. „Jde o pozoruhodný příběh dobrodružství a vášně, tragédie a odvahy odehrávající se na pozadí okupovaného Československa a druhé světové války. Albrightová přináší čerstvé pohledy na události, které utvářely její kariéru, a vyzývá nás k hlubokému přemýšlení o morálních dilematech našich životů,“ cituje ho nakladatelství Harper Collins.

Madeleine Albrightová a Václav Havel
Zdroj: ČT24

Hradčany se hodí k bílému lvu

Brož se siluetou Hradčan našla Albrightová v Praze na bleším trhu. „Měla jsem z ní ohromnou radost. Je to samozřejmě ideální brož na představení této knihy. Nosím ji také pokaždé, když jedu do České republiky, ale i když si připnu vyznamenání, které jsem dostala od Čechů,“ řekla Albrightová. Dodala, že brož se například náramně hodí k Řádu Bílého lva, jejž dostala od bývalého prezidenta a svého přítele Václava Havla.

Albrightová, jež byla ministryní zahraničí USA v letech 1997 až 2001 za éry demokratického prezidenta Billa Clintona, už napsala několik knih. Naposledy v USA v roce 2009 vydala knihu o svých brožích a diplomacii, která později v Česku vyšla pod názvem Tajná řeč broží.

Madeleine Albrightová s broží se siluetou Hradčan
Zdroj: ČT24/ČTK/A

Albrightová je hrdá na české kořeny i na Ameriku

Albrightová se s rodiči po válce vrátila do Československa. Po komunistickém puči v roce 1948 ale rodina opět musela vlast opustit a požádala o azyl ve Spojených státech. Bývalá šéfka americké diplomacie na setkání se čtenáři v New Yorku uvedla, že je hrdá na své české kořeny, ale že přestěhování do Spojených států byla nejdůležitější věc v jejím životě. „Myslím, že díky tomu, že jsem Američanka, jsem prožila kouzelný život. Jsem optimistka, protože jsem Američanka. Jsme lidé, kteří si umějí všechno zorganizovat a doopravdy dokážeme 'přenášet hory',“ uvedla Albrightová, která se označila za „optimistku se spoustou obav“.

Současný svět jí prý přitom ke znepokojení dává hodně důvodů. Připomenula, že studovala politologii a dlouho se věnuje mezinárodním vztahům. „Nikdy jsem ale (svět) neviděla v takovém nepořádku,“ řekla. Důvodem je podle ní stále větší nedůvěra lidí v instituce a vlády, ale třeba i zhroucení mezinárodního systému. „Mnoho pravidel, jimiž se země ve vzájemných vztazích řídily, už neplatí,“ podotkla.