Honosná dáma amerických námořních sil USCGC Eagle měla německé stvořitele

USCGC Eagle je cvičná trojstěžňová plachetnice, takzvaný bark, který náleží Pobřežní stráži Spojených států amerických. Loď ale byla postavena v Německu v roce 1936 a spuštěna byla na vodu pod názvem Horst Wessel. Po druhé světové válce loď připadla USA jako válečná kořist a od té doby ji využívá jako cvičnou loď pro začínající kadety.

V roce 2005 se loď poprvé vrátila do Bremerhaven, tedy do místa, kde původně byla ve službách Německa. Od té doby se plachetnice vrací opakovaně. Letos zakotvila v německém Kielu.

Její paluba je pokrytá týkovým dřevem a pod ní se skrývá vyztužený ocelový trup. Celá loď má výtlak 1824 tun a může se chlubit 90metrovou délkou.

V případě využití dieselového motoru Caterpillar D399 může plachetnice dosáhnout rychlosti 10 uzlů (zhruba 18,5 kilometru za hodinu). Tento motor však na lodi není původní a v minulosti nahradil slabší motor. S pomocí plachet ale loď může dosáhnout rychlosti až 17 uzlů (přes 31 kilometrů za hodinu).

Domovem lodi je v současnosti New London v Connecticutu

Kompletní posádku tvoří 200 vojáků, z toho je 12 velících důstojníků, 38 zkušených námořníků a 150 kadetů, kteří zde získávají odborné zkušenosti. Každý člen posádky musí znát a umět ovládat pět kilometrů lanoví a 200 táhel, které slouží k ovládání plachet. Posádka se tady v reálném prostředí učí překonávat strach, který je nezbytné odbourat před vlastní důstojnickou kariérou.

V současnosti je pro loď domovským přístavem New London v Connecticutu, kde sídlí Akademie pobřežní stráže. Akademie byla založena v roce 1876, nyní ji navštěvuje přibližně tisíc mužů a žen, kteří se zde připravují na kariéru důstojníků amerických námořních ozbrojených sil.