Hitler měl podle testů DNA africké a židovské předky

New York - Nacistický vůdce Adolf Hitler měl africké a židovské předky, prokazují to testy DNA. Belgický novinář společně s historikem vypátrali 39 Hitlerových příbuzných včetně jeho bratrance, který je farmářem v Rakousku. Od všech pak vzali vzorky slin na rozbor. V něm se ukázalo, že jejich genetická informace je v západní Evropě vzácná. Mají totiž stejnou dominantní skupinu, jakou mají obyvatelé severní Afriky a také Židé.

O testech DNA informoval belgický magazín Knack. Jeho redaktor Jean-Paul Mulders spolu s historikem Marcem Vermeerenem shromáždili vzorky DNA 39 Hitlerových příbuzných, včetně Hitlerova bratrance Norberta. 

Ve vzorcích dominoval především chromozom haplotypu E1b1b1, který je v Německu a západní Evropě velmi vzácný. Hojně se ale vyskytuje například v Maroku, Alžírsku, Libyi, Tunisku. Častý je také u Židů. „Předpokládá se tedy, že Hitler byl příbuzný s lidmi, kterými pohrdal,“ píše Mulders. Chromozom E1b1b1 má podle vědců až 20 procent populace askenazských Židů. 

Podle časopisu proběhly testy za přísných laboratorních podmínek, jejich výsledky jsou proto prý velmi přesvědčivé. 

Není to ale poprvé, co vědci poukázali na Hitlerovy židovské předky. Podle všeho byl totiž Hitlerův otec Alois potomkem služky Marie Schickelgruberové a 19letého židovského mladíka Frankenbergera. Podle toho by byl tedy Adolf Hitler ze čtvrtiny Žid.