Hamburk a Düsseldorf musely odkládat lety. Na ranveje se přilepili aktivisté

Německá letiště v Hamburku a Düsseldorfu ve čtvrtek odkládala lety kvůli protestní akci klimatických aktivistů. Na ranveje se přilepili členové skupiny Poslední generace. Tvrdí, že spolková vláda porušuje zákon o ochraně klimatu a nemá dostatečný program na snižování emisí z dopravy. Letiště v Hamburku oznámilo, že muselo ráno přerušit provoz, ale ještě dopoledne ho obnovilo. Düsseldorfské letiště sdělilo, že provoz byl silně narušen. Letiště Praha u večerních letů mezi Prahou a Düsseldorfem zatím nehlásí žádná zpoždění.

Skupina Poslední generace oznámila, že v Hamburku se několik lidí přilepilo na letištní plochu. Dostali se na ni přes bezpečnostní plot. Kvůli následnému policejnímu zásahu byl provoz v 06:10 zastaven, oznámilo letiště. 

„Z bezpečnostních důvodů musel být provoz na letišti dočasně zastaven,“ uvedlo ráno hamburské letiště, které má na čtvrtek naplánováno na 330 odletů a příletů. Provoz byl obnoven v 9:50. Opět se otevřela bezpečnostní kontrola i odbavovací přepážky v terminálech, uvedla DPA.

V Hamburku bylo nakonec zrušeno 17 příletů a 19 odletů. Deset příletů bylo odkloněno na jiná letiště. Hamburské letiště upozornilo, že po celý den ještě mohou být zrušeny či opožděny další lety.

Aktivisté Poslední generace se podle DPA přilepili také na letištní plochu v Düsseldorfu. Podle údajů fotoreportéra DPA bylo na příjezdu k ranveji ráno šest nebo sedm lidí. Protestující uvedli, že pronikli přes plot a zablokovali příjezd letounů ke startovací dráze. Letecký provoz byl podle DPA dočasně silně omezen a na místě byly ve velkém počtu zásahové jednotky.