Aktivisté v Postupimi vylili na Monetův obraz bramborovou kaši, ochránilo ho ale sklo

Dva aktivisté v neděli vylili v muzeu Barberini v německé Postupimi řídkou bramborovou kaši na obraz známého francouzského malíře Claudea Moneta. Chtěli tím protestovat proti využívání fosilních paliv. K činu se přihlásila ekologická skupina Letzte Generation (Poslední generace). Muzeum později informovalo, že akce dílo nepoškodila, uvedla agentura AP.

„Pokud je zapotřebí obraz s rozlitou bramborovou kaší nebo rajčatovou polévkou, aby si společnost připomněla, že používání fosilních paliv nás všechny zabíjí, tak jí dejme bramborovou kaši na obraze,“ uvedla skupina na Twitteru. Po činu dvojice diskutovala s přihlížejícími.

Na zveřejněných záběrech jsou vidět muž a žena, kteří na obraz vylévají bramborovou kaši a pak se přilepí ke zdi, na které je dílo pověšeno. Podobný způsob protestu zvolily ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu), které v polovině října v londýnské Národní galerii vychrstly rajčatovou polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha.

Díky tomu, že obraz chránilo sklo, aktivisté dílo neponičili. Obraz se na své místo vrátí ve středu, uvedlo muzeum. „Ačkoliv chápu naléhavé obavy aktivistů z klimatické katastrofy, tak jsem šokována způsobem, který si vybrali, aby dodali váhu svým požadavkům,“ uvedla ředitelka muzea Ortrud Westheiderová.

Obraz, který aktivisté potřísnili bramborovou kaší, patří do cyklu Les Meules (Kupky sena) od mistra francouzského impresionismu Claudea Moneta. Obraz ze stejného cyklu se v roce 2019 vydražil v přepočtu za 2,5 miliardy korun. Muzeum uvádí, že má rozsáhlou sbírku francouzského impresionismu, která čítá stovku děl od dvou desítek autorů.