Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na sestavení nové slovenské vlády

Strany Smer – Sociálna demokracia (Smer–SD), Hlas–SD a Slovenská národná strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Vyplývá to z memoranda o porozumění, které během středy v Bratislavě podepsali předsedové trojice stran Robert Fico (Smer–SD), Peter Pellegrini (Hlas–SD) a Andrej Danko (SNS).

Strany se rovněž dohodly, že podpoří kandidáta Smeru–SD na post premiéra a uchazeče Hlasu–SD na místo předsedy parlamentu. Co se týče nového osazenstva vládního kabinetu, Hlas–SD obsadí sedm ministerstev, Smer–SD šest a SNS tři, jak vyplývá z dokumentu.

Fico označil memorandum za „předzvěst a základ“ příští koaliční dohody a přislíbil rychlé vytvoření kabinetu tak, aby na summitu Evropské unie 26. a 27. října už Slovensko zastupoval předseda nové vlády. Fico přislíbil, že pokud získá důvěru jako nový premiér, postará se o to, aby životní úroveň na Slovensku stoupla.

Podpis Memoranda o spolupráci stran Smer, Hlas a SNS a následné prohlášení předsedů (zdroj: TA3/ČT24)

Pellegrini zdůraznil, že ve volbách rozhodli voliči, a tím se tak vyslovili, aby vládu vedl Robert Fico. Rovněž ujistil, že nová vláda nezmění zahraniční orientaci Slovenska jako členské země EU a NATO, což slibuje i memorandum, nicméně „při plném respektování svrchovanosti a národních a státních zájmů Slovenské republiky a posilování zdravého vlastenectví“.

Fico před volbami sliboval zastavit vojenskou pomoc Ukrajině, která 595. dnem čelí ruské agresi, a kritizoval sankce Evropské unie proti Rusku.

Fico slíbil návrat k tradicím a normalitě

K demonstracím „na záchranu demokracie na Slovensku“ Fico poznamenal, že vládnout chce demokraticky a s respektem, a to i k názorům, s nimiž nesouhlasí. Za prioritu příští vlády označil boj proti nelegální migraci. „Chceme návrat k tradicím, k tomu, co je normální, při plném respektování rozmanitosti života,“ dodal. 

Někdejší expremiér ve svém projevu také zkritizoval „amatérismus“ a „neschopnost“ předchozích vlád. Nový kabinet by neměl veřejnost obtěžovat interními spory, ale posunout Slovensko dopředu k lepší budoucnosti.

„Slovensko potřebuje novou vládu co nejdříve,“ řekl Pellegrini a vyzval slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou ke spolupráci a svolání ustavující schůze nového parlamentu v termínu, o který ji předáci vznikající vládní koalice požádají. Danko označil za cíl koalice uklidnit veřejnost a začít řešit problémy lidí. Vyzval novináře, „aby se naučili respektovat výsledky voleb“.

Konkrétní jména a konkrétní funkce mají být podle Fica oznámeny při podpisu koaliční dohody, po níž má také být zřejmá náplň práce jednoho nového slovenského ministerstva. Vznikající politické sdružení počítá s tím, že některé kontrolní funkce a vedení některých parlamentních výborů připadne opozici.

Koalici budou spojovat kšefty a korupce, míní Sulík

Novou „koalici temna“ budou spojovat kšefty a korupce, a ne memorandum. Takto na předběžnou úmluvu o nové vládě ve středu zareagovala liberální strana Sloboda a solidarita (SaS) lídra Richarda Sulíka. „Dohoda o rozdělení si rajonů pro kradení bere zřetel na realitu dnešních dnů. Rozkrádání, pronásledování menšin či ohrožení orientace naší zahraniční politiky budou pro tuto vládu typickým rysem,“ řekl politik.

Místopředseda SaS Branislav Gröhling usoudil, že Pellegrini odevzdal Slovensko do rukou zkorumpovaných politiků ze Smeru–SD a SNS. Sulíkova strana v zářijových volbách získala přes šest procent hlasů a jedenáct mandátů, tedy o jeden více než SNS na poslední příčce. 

Podle předsedy liberálního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečky nebude plánovaná koalice tak silná, jak by se mohlo nyní zdát. Uvedl, že Pellegriniho vehnaly do Ficovy náruče společné obavy z vyšetřování přehmatů minulosti. „Nemají ani stabilní většinu. Pokud bude opozice disciplinovaná, dá se udělat mnoho, abychom vládě ztrpčili život,“ poznamenal Šimečka.

Serveru Aktuality.sk řekl, že Pellegrini nereagoval na nabídku, aby se stal premiérem, a PS se až z tiskové konference dozvědělo, že si vybral Smer–SD. Slovensko sice teď bude mít špatnou vládu, ale nejde o konec světa, míní příští vůdce slovenské opozice. 

Média předpovídají složení kabinetu

V médiích se již objevila jména politiků, kteří by se podle nepotvrzených informací mohli stát členy nového kabinetu. Podle serveru Aktuality.sk se do vlády může vrátit exministr vnitra a místopředseda Smeru–SD Robert Kaliňák, tentokrát asi jako ministr obrany či dopravy. Vnitro má totiž připadnout Hlasu–SD.

Do křesla ministra zahraničí má zároveň usednout buď Miroslav Lajčák, který v dřívějších vládách Smeru–SD stál v čele diplomacie, anebo bývalý žilinský župan Juraj Blanár. SNS má podle serveru získat kulturu, životní prostředí a nové ministerstvo pro cestovní ruch.

Peter Pellegrini
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Zájem o křeslo ministra životního prostředí má starosta obce Očová Rudolf Huliak, který je „známý konspirátor a šiřitel dezinformací“, uvedly Aktuality.sk. Dodaly, že minulý měsíc zároveň předpovídal vyhlášení mobilizace na Slovensku, což se nestalo. Huliak také tvrdil, že požáry v Řecku byly založeny úmyslně, aby se zvýšilo množství CO2, a že medvědi jsou biologická zbraň Bruselu k likvidaci slovenského venkova.

Hlas dříve avizoval jednání se stranami

Hnutí Smer–SD vyhrálo na konci září parlamentní volby. Prezidentka Čaputová poté Fica pověřila jednáním o vytvoření nové vlády. Vedení strany Hlas–SD, jejíž postoj je klíčový pro vytvoření nové vlády, dříve jednomyslně rozhodlo, že bude jednat o vytvoření koalice už jen se Smerem a SNS, řekl v úterý Pellegrini novinářům.

Bývalý premiér po volbách původně nevylučoval ani možnost spojení Hlasu–SD se dvěma liberálními stranami a konzervativním Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH). O složení vlády bez Smeru–SD usilovalo liberální hnutí PS, které ve volbách skončilo na druhém místě před třetím Hlasem–SD. PS původně Pellegrinimu nabídlo i funkci premiéra.

Představitelé Hlasu dříve působili ve Smeru

Slovenští analytici ale už po vyhlášení výsledků voleb označovali vytvoření vlády stranami Smer–SD, Hlas–SD a SNS za nejpravděpodobnější povolební vývoj.

Někteří politici z Hlasu–SD, Smeru–SD a SNS byli společně s jednou další stranou u moci už v letech 2016 až 2020. Tehdy nynější čelní představitelé Hlasu ještě působili ve Smeru. Pellegrini a další desítka poslanců Smeru vystoupili z Ficovy strany před třemi lety a následně založili vlastní politické uskupení.