Děti zloději, únosci i policisty

Mexiko - Kontroverzní video s dětskými herci spustilo poprask v Mexiku. Nezletilí v něm hrají zloděje, únosce, podnikatele i policisty. Autoři chtěli v předvolební kampani upozornit na nejpalčivější problémy v zemi. Podle kritiků ale zneužívají děti.

V  poklidné čtvrti zasahuje zvláštní protidrogová jednotka. Sebevědomého byznysmena okradou, jen co vyjde z domu. Převaděči vezou nelegální přistěhovalce na hranice. Scény za bílého dne, které už Mexičany příliš nepřekvapí. Z netečnosti je má ale vyburcovat video, ve kterém všechny postavy hrají takzvané Znepokojené děti.

„Jsou naše budoucnost. Pokud s tím nic neuděláme, skončí takhle,“ varuje Rosenda Martínezová z hnutí Naše budoucí Mexiko. 

Krátký film zaplatily soukromé společnosti a univerzity. Snímek Znepokojené děti už na internetu vidělo přes 2,5 milionu lidí. Hlavní výzva míří přímo na kandidáty v červencových prezidentských volbách. Skoro všichni soupeři v boji o prezidentské křeslo se k jeho poselství hlásí. Dramatické záběry malých zločinců ale pobouřily opoziční poslance. Mluví o manipulaci a chtějí video zakázat. „Je nepřijatelné a přehnané používat k vykreslení obrazu naší země děti převlečené za únosce,“ myslí si Mario Alberto di Costanzo, mexický poslanec. 

Ani kritici přitom nenapadají obsah spotu. Úplatky a násilí se v Mexiku rozmáhají. Nezabírá ani rázný přístup úřadů, který před šesti lety zavedl prezident Calderón. Zločiny napojené na drogové gangy si od té doby vyžádaly na 50 tisíc obětí.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)