Deset Izraelců a čtyři Thajci, které hnutí Hamás drželo jako rukojmí, jsou na cestě do Izraele

Události: Situace v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda ve středu večer informovala, že Hamás propustil deset Izraelců a čtyři Thajce. Očekává se, že židovský stát propustí třicet palestinských vězňů. Země G7 vyzvaly k okamžitému propuštění všech rukojmí, vyslovily se také k prodloužení příměří mezi Hamásem a Izraelem, které by dle Kataru mělo aktuálně trvat do čtvrtečního rána. Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu večer přiletěl do Izraele, při své návštěvě chce jednat o dalším prodloužení příměří.

Červený kříž uvedl, že úspěšně zprostředkoval propuštění a převoz šestnácti rukojmí – kromě deseti Izraelců a čtyř Thajců se podle listu Ha'arec jedná i o dvě ženy s izraelsko-ruským občanstvím, o jejichž propuštění informovala armáda židovského státu už vpodvečer. Ženy jsou již v Izraeli.

Média zveřejnila jména i fotografie propuštěných Izraelců, přičemž šest z nich podle listu The Times of Israel (ToI) pochází z kibucu Beeri. Obyvatelé kibucu, který leží v izraelském pohraničí nedaleko Pásma Gazy a 7. října se stal jedním z terčů výpadu bojovníků Hamásu na izraelské území, se nyní zdržují v hotelu u Mrtvého moře.

Podle ToI čtení jmen propuštěných z televizní obrazovky provázel potlesk a nadšené výkřiky, zejména při čtení jména Raaji Rotemové, jejíž třináctiletá dcera Hila byla propuštěna z Pásma Gazy o uplynulém víkendu.

On-line přenos

Válka na Blízkém východě (listopad 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. prosince. Děkujeme za pozornost.

  • 23:24

    Mluvčí katarské diplomacie, která v jednáních dělá prostředníka, ve čtvrtek večer podle agentury Reuters uvedl, že výměnou za deset rukojmí Izrael propustí dalších 30 Palestinců, kteří jsou vězněni v Izraeli. Jedná se o sedm žen a 23 nezletilých. 

  • 22:18

    Izraelská armáda informovala, že dalších šest rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy bylo předáno pracovníkům Červeného kříže a nyní jsou na cestě zpět do Izraele. Celkem tak bylo ve čtvrtek propuštěno osm rukojmí, píše agentura Reuters.

Dříve během dne zprávu o seznamu rukojmí k propuštění bez dalších podrobností sdělila kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Uvedla jen, že o tom informovala příbuzné zadržovaných. 

Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu, odpoledne na síti Telegram uvedly, že ve středu propustily dvě Rusky „na žádost ruského vedení“. Hnutí je předalo pracovníkům Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), kteří je dopravili do Egypta, odkud je izraelská armáda převezla do Izraele. Izraelská armáda uvedla, že obě ženy mají dvojí občanství. 

Podle serveru ToI Músa abú Marzúk z Hamásu dříve oznámil, že se jedná o poděkování ruskému vládci Vladimiru Putinovi za postoj, který zaujal ke konfliktu v Pásmu Gazy.

Hamás propustil šestou skupinu rukojmí

Jedná se o šestou skupinu rukojmí zajatých při krvavém útoku na Izrael 7. října. Během dosavadního klidu zbraní v Gaze teroristé propustili celkem 81 unesených – Izraelců i cizinců. Izrael v souladu s dohodou zatím ze svých vězení propustil 180 Palestinců.

„Zaslání seznamu rukojmí na středu přinejmenším znamená, že stále platí model fungující v posledních dnech,“ okomentoval blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. „Byl zaslán celkem brzy, patrně několik hodin se bude posuzovat. Pokud vše klapne, měl by se opakovat scénář z posledních dnů. To znamená někdy večer Hamás předá rukojmí,“ řekl dříve během středy. 

Zpravodaj Borek hovořil o situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Borek později uvedl, že by odhadovaný počet zbývajících rukojmí měl klesnout pod 150. „Hamás totiž nezveřejnil seznam všech lidí, které má ve svém držení. Hnutí k nim nepustilo ani návštěvy Červeného kříže,“ podotkl zahraniční zpravodaj.

„Stále ještě zbývá propuštění několika lidí v demografické skupině, o kterou se v posledních dnech jednalo, tedy žen a dětí,“ upozornil také Borek. 

Kromě Hamásu se na únosech 7. října podílel také Palestinský islámský džihád, další teroristická skupina působící v Pásmu Gazy, a také některé klany. „V podstatě model středověkého loupežnictví, kdy gazánské klany získaly rukojmí a teď z toho chtějí mít nějaké peníze,“ vysvětlil Borek. 

Jednání o prodloužení příměří

Izrael a teroristické hnutí Hamás dál za zprostředkování Kataru, Egypta a Spojených států vyjednávají o prodloužení nynějšího příměří v Pásmu Gazy. Pokud se nedohodnou, měl by klid zbraní zřejmě skončit ve čtvrtek ráno. Agentura AFP, katarská televize al-Džazíra a deník Ha'arec s odvoláním na své zdroje uvedly, že původně čtyřdenní klid zbraní, který začal v pátek ráno a byl už jednou prodloužen, by mohl trvat až do neděle.

Agentura AFP s odvoláním na zdroj blízký Hamásu napsala, že hnutí „souhlasí s prodloužením příměří o čtyři dny“. Dle AFP je Hamás schopen během tohoto období propustit další izraelská rukojmí za stejných podmínek jako dosud. Podle dohody o příměří Hamás propouští zhruba desítku unesených denně výměnou za asi trojnásobek Palestinců z izraelských věznic.

„Izrael odmítá přikročit k další fázi, o které mluvil Katar, tedy k debatě o propouštění mužských rukojmí a zároveň o propouštění palestinských vězňů z izraelských věznic, dokud Hamás nepropustí všechny ženy a děti. Za obzorem je pak otázka, jestli by bylo možné dosáhnout dohody o propuštění všech rukojmí. Například vojáků, kteří byli vzati do zajetí,“ popsal situaci zpravodaj Borek.

Vysoký představitel Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán řekl, že dosud nebylo dosaženo žádné dohody o prodloužení dočasného příměří v Gaze a že teroristická skupina nepovažuje nabídku Izraele za dostatečně zajímavou. Ovšem podle Borka lze vidět zájem na straně Izraele i Hamásu, aby příměří pokračovalo ve stávajícím modelu.

Blinken bude s Jeruzalémem mluvit o bezpečnosti

K odkladu obnovení ofenzivy izraelské armády v Pásmu Gazy by mohla podle AP přispět i přítomnost amerického ministra zahraničí Blinkena, který ve středu večer přiletěl do Izraele. Setká se s izraelskými lídry a očekává se také jeho návštěva na okupovaném Západním břehu. 

Pokračování klidu zbraní by podle amerického ministra znamenalo, že se podaří dostat na svobodu více rukojmí a do Pásma Gazy bude moci být dopraveno více humanitární pomoci. „Právě to chceme a věřím, že je to i něco, co chce Izrael,“ prohlásil Blinken v Bruselu po jednání ministrů zahraničí zemí Severoatlantické aliance. 

„Uděláme vše, co je v našich silách, abychom dosáhli prodloužení příměří,“ řekl ve středu Blinken. S Jeruzalémem hodlá rovněž diskutovat o tom, jak dosáhnout toho, aby se „teroristické útoky ze 7. října již nikdy neopakovaly“. 

Pro další prodloužení klidu zbraní se vyslovili také ministři zahraničí G7, rovněž vyzvali k propuštění všech ostatních zhruba 160 rukojmí teroristy z Pásma Gazy. Šéfové diplomacií dále podpořili izraelské právo na sebeobranu a zároveň zdůraznili význam ochrany civilistů a dodržování mezinárodního práva. Ministři zahraničí G7 také varovali před další eskalací konfliktu a vyzvali jemenské povstalce Hútíe, aby přestali ohrožovat obchodní plavidla a propustili nákladní loď Galaxy Leader a její posádku, kterou zadrželi 19. listopadu.

Izrael se chystá propustit známou aktivistku

Na seznamu třiceti palestinských vězňů, které se ve středu Jeruzalém chystá vyměnit s Hamásem za deset izraelských rukojmí a několik Rusů, je také známá palestinská aktivistka Ahid Tamímíová. Informoval o tom list The Times of Israel. Dvaadvacetiletá Palestinka byla zadržena před asi třemi týdny poté, co na sociálních sítích napsala, že Palestinci „vyvraždí“ židovské osadníky a „budou pít jejich krev“.

„Náš vzkaz stádům osadníků zní: Čekáme na vás ve všech městech Západního břehu, od Hebronu po Džanín,“ napsala Tamímíová. „Zmasakrujeme vás a vy budete říkat, že to, co vám udělal Hitler, byl vtip. Budeme pít vaši krev a jíst vaše lebky. Pojďte, čekáme na vás,“ napsala Tamímíová na sociálních sítích podle deníku.

Izraelská armáda oznámila, že Tamímíová byla zatčena za „podněcování k násilí a teroristickým akcím“ na sociálních sítích. Její matka ale odmítla, že by nenávistný příspěvek na sociální síť Instagram dala její dcera. Otec Tamímíové byl zatčen už o týden dříve.

Tamímíové se dostalo velké pozornosti, když v šestnácti letech několikrát udeřila dva izraelské vojáky v přítomnosti své matky a sestřenice. Incident byl natočen na video, které se poté rozšířilo na sociálních sítích. Palestinka poté byla za svůj čin odsouzena k trestu osmi měsíců vězení a pokutě. Pro mnohé se poté stala hrdinkou a symbolem nové generace mladých Palestinců bojujících proti izraelské okupaci. Po propuštění se vydala na turné po Evropě a Blízkém východě.

Tamímíová se proslavila už ve čtrnácti letech, když pokousala vojáka, který přišel zatknout jejího bratra. V Turecku dívka po tomto incidentu dostala ocenění a setkala se i s tamním prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Při ostřelování Gazy zemřela tři rukojmí, tvrdí Hamás

Ozbrojené křídlo teroristického hnutí Hamás oznámilo, že při dřívějším izraelském ostřelování Pásma Gazy zemřela tři rukojmí. Informovaly o tom agentury Reuters a EFE, podle nichž zahynulo desetiměsíční dítě se svým čtyřletým sourozencem a jejich matka. Informaci Hamásu nicméně nelze nezávisle ověřit.

„Tři zadržení sionisté zemřeli v důsledku dřívějšího sionistického bombardování Pásma Gazy,“ uvedly na síti Telegram Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu. V jejich prohlášení se podle EFE uvádí, že zemřelými jsou Širi Silvermanová Bibasová a její synové Kfir a Ariel, kteří měli též argentinské občanství.

Všichni tři byli uneseni s jejich otcem Jardenem 7. října z kibucu Nir Oz v izraelském pohraničí u Pásma Gazy. Za jejich propuštění se tento týden konala v Tel Avivu demonstrace poté, co se neobjevili na seznamu propouštěných rukojmí během dočasného příměří.

„Širi Bibasová je moje blízká přítelkyně. Byly jsme ve stejné době těhotné. Když jsem se dozvěděla o dohodě o propouštění rukojmí, předpokládala jsem, že budou mezi prvními, kteří se vrátí,“ uvedla v úterý podle serveru Ynet jedna z obyvatelek kibucu Nir Oz.

Guterres: Svět se nemůže otočit zády k Pásmu Gazy

Generální tajemník OSN António Guterres ve středu uvedl, že Pásmo Gazy se ocitá uprostřed obrovské humanitární katastrofy a svět se k němu nemůže otočit zády. „Vedou se intenzivní jednání s cílem prodloužit příměří, což velmi vítáme. Domníváme se však, že je zapotřebí skutečné humanitární příměří,“ řekl Guterres na jednání Rady bezpečnosti OSN.

Naději, že příměří bude prodlouženo, ve středu vyjádřila také americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. „Je to celé v rukou Hamásu. Izraelci řekli, že za každých deset rukojmí propuštěných za den bude příměří o den prodlouženo. Takže je to skutečně v jejich rukou. Myslíme si, že tady ta možnost je, a aktivně pracujeme na tom, aby dohoda byla prodloužena,“ dodala.

O tom, že v Pásmu Gazy hrozí rozšíření nemocí, mezitím hovořil v Ženevě šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podle něho se mohou v regionu rozšířit infekční choroby, jelikož tam lidé nyní žijí v ještě stísněnějších podmínkách než dosud. „S velkým přelidněním se zvyšuje riziko epidemií onemocnění dýchacích cest, akutních vodnatých průjmů, hepatitidy, svrabu, vší a dalších nemocí,“ prohlásil.

V úterý WHO varovala, že pokud nebude obnoven zdravotnický systém v Pásmu Gazy, mohlo by tam více lidí umírat na nemoci než při bombardování. Podle mluvčí organizace znepokojení v tuto chvíli vyvolává zejména množství malých dětí s průjmovými onemocněními.

WHO: Bylo zjištěno přes sto tisíc onemocnění

Na tiskové konferenci v Ženevě šéf WHO ve středu také uvedl, že v Pásmu Gazy nyní funguje jen patnáct ze 36 nemocnic, ale jsou zcela zahlcené. Podle něho v oblasti žije v provizorních úkrytech 1,3 milionu lidí a od začátku konfliktu 7. října tam bylo zaznamenáno 111 tisíc případů respiračních onemocnění, 24 tisíc případů kožních vyrážek a dvanáct tisíc případů svrabu.

Podle podmínek nynějšího příměří Izrael umožnil, aby do Pásma Gazy přicházela ve větším objemu humanitární pomoc včetně jídla, vody a léků. Nicméně humanitární organizace upozorňují, že to nestačí pokrýt potřeby obyvatel Pásma.

Pracovníci OSN přivážejí humanitární pomoc do Pásma Gazy
Zdroj: Mohammed Salem/Reuters