Čeští emigranti: Obama bude dobrý prezident

Praha – Významní čeští exulanti a emigranti se shodují, že Barack Obama bude dobrým prezidentem Spojených států. Takový názor sdílejí bývalá poradkyně amerických prezidentů Eliška Hašková-Coolidge, herec Jan Tříska nebo mecenáška umění Meda Mládková. Ačkoli obě ženy během voleb sympatizovaly s Johnem McCainem, jsou spokojeny i po vítězství kandidáta demokratů. Obama podle Čechoameričanů přinese Spojeným státům výraznou změnu oproti nynější situaci a očekávají, že nový prezident přinese uklidnění znepokojené americké společnosti. Obavy mají především z jeho relativní nezkušenosti.

Zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem podle Medy Mládkové signalizuje výraznou změnu v myšlení občanů Spojených států za posledních šedesát let: „Když první ředitelé afrických bank začali jezdit do Washingtonu, nesměli do dobrých restaurací. Když si představíte – v roce 1945 a dneska je černošský prezident. To je úžasné a já jsem na to hrdá.“

Eliška Hašková-Coolidge působila jako poradkyně pěti amerických prezidentů. Svůj hlas hodila Johnu McCainovi, především z obav z malých Obamových zkušeností. S výsledkem je ale spokojena: „Myslím, že je velké vítězství pro Ameriku celý průběh voleb.“ Barack Obama je podle Haškové-Coolidge velmi charizmatická osobnost. Přirovnala ho k Johnu Kennedymu. „Svou energií a svým působením povzbudil Ameriku a Amerika to potřebovala,“ řekla.

Herec Jan Tříska považuje Obamovo vítězství za dárek k narozeninám, které včera oslavil. Podobně jako většina Kaliforňanů s Barackem Obamou sympatizuje od začátku. Demokratického kandidáta hodnotí slavný herec podobně jako Eliška Hašková-Coolidge – je podle něj velmi charizmatický. „Je mladý, okouzlující a je to magnetická osobnost, která udělá ohromnou práci pro tuhle zemi,“ charakterizoval Tříska Baracka Obamu.