Bývalý šéf OpenAI míří do Microsoftu, stovky zaměstnanců chtějí protestovat proti novému vedení

Odvolaný šéf společnosti OpenAI Sam Altman a bývalý šéf správní rady firmy Greg Brockman přecházejí do softwarové společnosti Microsoft. Na síti X to oznámil jeho šéf Satya Nadella. Altman a Brockman v Microsoftu povedou tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence (AI). Zhruba 700 zaměstnanců OpenAI už pohrozilo odchodem, pokud všichni současní členové správní rady nerezignují a Altman se nevrátí do čela podniku.

„S nesmírnou radostí oznamujeme, že Sam Altman a Greg Brockman se připojí k Microsoftu a povedou nový tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence,“ oznámil Nadella. Americký softwarový gigant Microsoft je v OpenAI předním investorem, ve firmě podle CNBC drží devětačtyřicetiprocentní podíl. 

Správní rada OpenAI Altmana překvapivě odvolala v pátek, v reakci na to odešel i Brockman a někteří další výzkumní pracovníci, například Szymon Sidor. Firmu OpenAI podle serveru The Information dočasně povede bývalý šéf společnosti Twitch Emmett Shear. To ve svém pondělním příspěvku na síti X potvrdil i šéf Microsoftu Nadella. „Těšíme se na seznámení s Emmettem Shearem a novým vedením OpenAI a na spolupráci s nimi,“ napsal.

Investoři i zaměstnanci chtějí Altmana zpět

Významní investoři OpenAI po Altmanově odvolání lobbovali za jeho návrat. Obávali se, že Altmanův odchod by mohl způsobit odliv talentů z firmy a zkomplikovat chystaný prodej akcií, který by OpenAI ocenil na 86 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč), uvedla agentura Reuters. 

Dění našlo odezvu i mezi zaměstnanci. Nejprve jich zhruba pět set z nich pohrozilo odchodem, pokud se Altman nevrátí do funkce a současní členové správní rady nerezignují. Podle médií to vyplývá z dopisu, který zaměstnanci podepsali a zaslali radě. Později se přidali další, v současnosti se k protestu přidali téměř všichni z více než sedm set pracovníků, podle listu Financial Times (FT) jejich aktuální počet dosahuje až 770.

Zaměstnanci v listě adresovaném správní radě hrozí, že v případě nesplnění jejich podmínek přejdou do nové divize Microsoftu vedené Altmanem a Brockmanem. „Microsoft nás ujistil, že v této nové divizi jsou místa pro všechny zaměstnance OpenAI,“ píše se v dopise, jehož znění zveřejnil například server Wired.

Pod dopis se podle agentury Bloomberg podepsal dokonce jeden z členů správní rady, další spoluzakladatel OpenAI Ilya Sutskever. „Hluboce lituji své účasti při krocích rady,“ napsal Sutskever na síti X. „Nikdy jsem neměl v úmyslu OpenAI poškodit. Miluji všechno, co jsme spolu vybudovali, a učiním vše pro znovusjednocení firmy,“ dodal.

Altman v týdnech, které předcházely jeho překvapivému odvolání, sháněl miliardové investice do svého nového podniku na výrobu čipů, uvedla agentura Bloomberg. Podle zdrojů se pokoušel finance na projekt označovaný Tigris získat na Blízkém východě. Chystal se rozjet podnik na výrobu čipů pro AI, který by mohl konkurovat současnému lídrovi trhu, firmě Nvidia. Altman ještě firmu nezaložil a s investory teprve začal jednat, uvedly zdroje.