Britská policie zatkla několik mužů podezřelých z terorismu

Londýn – Britská policie v posledních dnech zatkla několik mužů podezřelých z teroristické činnosti. Dnešních sedm zatčených osob prý ale nemá žádnou souvislost se včerejším případem, kdy policie zadržela šest jiných osob. Krátce před zahájením letních olympijských her v Londýně policie neustále ujišťuje, že ani jedno zatčení nesouvisí s touto sportovní událostí.

Policie našla při rutinní silniční kontrole v jednom autě množství střelných zbraní a následně zadržela řidiče a spolujezdce. Postupně pak zatkla skupinu sedmi mužů v hrabstvích West Midlands a West Yorkshire. Ve čtvrtek bylo v Londýně v rámci boje proti terorismu zatčeno pět mužů ve věku 18 až 29 let a jedna třicetiletá žena. Zadržení jsou údajně podezřelí z toho, že spáchali, připravovali či naváděli k teroristickým činům.  

Podle britských médií jsou zatčení v Londýně islamisté a někteří z nich mají britské občanství. Chystali se údajně na teroristické akce v Británii, ale nepředstavovali prý bezprostřední hrozbu. V souvislosti s nadcházejícími letními olympijskými hrami britské úřady přijaly bezprecedentní bezpečnostní opatření. Panují obavy nejen z možného teroristického útoku, ale i z pouličních nepokojů a násilí v důsledku ekonomických a sociálních problémů v zemi.