Brazilský prezident Temer byl obviněn kvůli korupční kauze

Brazilská nejvyšší prokuratura obvinila prezidenta Michela Temera z maření vyšetřování korupční kauzy, kvůli níž v zemi tento týden vypukla další vládní krize. Podle generálního prokurátora Rodriga Janota se Temer společně s někdejším prezidentským kandidátem Aéciem Nevesem „snažili zpomalit vyšetřování korupce“.

Obvinění podle agentury AP souvisí s nahrávkou Temerova březnového rozhovoru s podnikatelem Joesleyem Batistou, z níž plyne, že prezident schvaloval uplácení jednoho z předních politiků, aby mlčel v korupční kauze.

Ředitel masokombinátu JBS, vyšetřovaného kvůli korupci v kauze zkaženého masa, podle listu při setkání Temera informoval, že zaplatí dva miliony realů (více než 14 milionů korun) bývalému šéfovi dolní komory parlamentu Eduardu Cunhovi za mlčení v této korupční kauze.

Temer měl podle listu O Globo úplatek na schůzce odsouhlasit. Po středečním zveřejnění nahrávky vyrazily do ulic tisíce lidí požadujících prezidentovo odstoupení. Cunha už je za korupci ve vězení, peníze měl údajně dostat za to, aby nevypovídal výměnou za snížení trestu.