Boeing odškodní rodiny obětí nehody letadla 737 MAX v Etiopii

Americký výrobce letecké techniky Boeing souhlasil, že odškodní rodiny obětí předloňského pádu jeho letadla 737 MAX v Etiopii. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zápisu amerického okresního soudu v Chicagu. V roce 2019 při této nehodě zahynulo 157 lidí včetně čtyř Slováků.

„Boeing je odhodlán zajistit, aby všechny rodiny, které při nehodách ztratily své blízké, byly plně a spravedlivě odškodněny za svou ztrátu,“ uvedla ve středu společnost.

Podle advokátů pozůstalých je to pro rodiny významný milník v jejich snaze zjednat spravedlnost. Firma totiž přiznala, že stroj nebyl v dobrém stavu a že se nebude pokoušet svalovat vinu za jeho pád na někoho jiného.

Model 737 MAX byl nejprodávanějším typem letadla společnosti Boeing. Po této a další nehodě, při nichž v rozmezí pěti měsíců zahynulo 346 lidí, nesměly stroje dvacet měsíců do vzduchu.

Vrátily se tam až poté, co společnost významně vylepšila software a nácvik létání s nimi. Obě nehody už Boeing vyšly na zhruba 20 miliard dolarů (zhruba 439 miliard korun), napsala agentura Reuters.