Biden zakročil proti podomácku vyrobeným zbraním

Americký prezident Joe Biden představil novou regulaci omezující používání neregistrovaných střelných zbraní, které se skládají jako stavebnice a lze si je snadno pořídit například na internetu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž Bidenova administrativa čelí rostoucímu tlaku na snížení počtu úmrtí způsobených střelnými zbraněmi ve Spojených státech.

Takzvané „ghost guns“ jsou podomácku vyráběné střelné zbraně, které nejsou označeny sériovým číslem. Pro orgány činné v trestním řízení jsou obtížně dohledatelné, pokud jsou použity ke spáchání trestného činu. Klíčové součástky si lze snadno koupit on-line nebo vyrobit svépomocí, zkompletovat se takováto zbraň dá s pomocí běžného nářadí za pouhých 30 minut.

Nová pravidla podle Bidena mimo jiné znemožní firmám vyrábět zbraňové stavebnice bez sériového čísla a licencovaní prodejci nebudou smět tyto zbraně prodávat, aniž by si kupujícího prověřili. Zavádí se rovněž povinná registrace některých takových typů, které jsou již v oběhu. „Tyto zbraně jsou pro mnoho zločinců oblíbenou volbou,“ prohlásil v pondělí Biden s tím, že udělá vše pro to, aby zločinci o tuto volbu přišli.

Události. Biden chystá regulaci některých zbraní (zdroj: ČT24)

Představená regulace je součástí opatření, která Biden spolu s ministerstvem spravedlnosti oznámili loni v dubnu. Jejich cílem je řešit rostoucí násilí páchané střelnými zbraněmi ve Spojených státech a omezit případy masových střeleb.

Regule nejspíš narazí na odpor

Pravidla vytvářela Bidenova administrativa téměř rok, platit by podle agentury DPA měla za 120 dní. Jejich konečná podoba ovšem nejspíše vyvolá odpor a soudní spory ze strany zastánců držení zbraní, připomíná Reuters.

V roce 2021 bylo Úřadu pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny, který zbraně v USA monitoruje, nahlášeno přibližně 20 tisíc údajných neidentifikovatelných zbraní, které při vyšetřování zajistily bezpečnostní složky. Jde o desetinásobný nárůst ve srovnání s rokem 2016, vyplývá ze statistik, které zveřejnil Bílý dům.

USA jsou častým dějištěm smrtelných incidentů se střelnými zbraněmi. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí zaznamenalo v roce 2019 celkem 39 707 úmrtí střelnou zbraní, což je téměř 110 úmrtí denně. Přibližně šedesát procent případů tvořily sebevraždy.