Američtí konzervativci slaví den zbraní. Biden chce zakázat alespoň ty neidentifikovatelné

Zpravodaj Miřejovský ke kontroverznímu národnímu dni zbraní v USA (zdroj: ČT24)

Majitelé zbraní si ve středu ve Spojených státech připomínají ústavní právo na jejich držení. Podle statistik vlastní v USA zbraň až 43 procent domácností. Každý den v zemi zemře následkem střelby v průměru přes sto lidí – za loňský rok jich bylo celkem 45 tisíc. Prezident Joe Biden připravuje legislativu, která má zakázat alespoň zbraně bez identifikačního čísla, naráží ale na vlivnou lobby.

Den zbraní, v originále Gun Appreciation Day, není oficiálním svátkem. Právo vlastnit zbraň oslavují 19. ledna konzervativní skupiny, které s touto myšlenkou přišly v roce 2013.

Tehdy reagovaly na zákonodárnou iniciativu někdejšího prezidenta Baracka Obamy. Ten usiloval o znovuzavedení přísných prověrek pro nové kupce zbraní poté, co ve Spojených státech došlo k několika masovým střelbám ve školách – například na základní škole Sandy Hook v Connecticutu dvacetiletý střelec zavraždil dvacet dětí a šest dospělých.

Zpřísnění prověrek ale neprošlo – jak připomíná zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský, právě silné konzervativní skupiny se postavily proti takové legislativě. Mimo jiné šlo o vlivnou Národní střeleckou asociaci (NRA), která ve Washingtonu lobbuje za právo na držení zbraní.

Neidentifikovatelné zbraně

Biden myšlenku zpřísnění podmínek pro držení zbraní obnovil už ve své prezidentské kampani. Voliče tehdy lákal například tím, že poukazoval na to, že NRA jej vnímá jako politika, který často vystupuje a hlasuje proti zájmům zbraňové lobby. Podle Miřejovského tím mnoho voličů oslovil, ti ale nyní cítí velkou deziluzi.

Šéfovi Bílého domu vyčítají, že ve věci zatím neprojevil zásadní iniciativu, natož aby prosadil legislativu. „Biden se brání tím, že to není jednoduchá záležitost, že připravuje novou legislativu, kterou má představit v průběhu tohoto roku. Zároveň upozorňuje voliče, že i pokud by velice zásadně omezil prodej zbraní, tak například poloautomatických pušek už je mezi Američany tolik, že na kriminalitu to podle něj ještě dlouho nebude mít vliv,“ popisuje korespondent ČT.

Americký prezident hodlá ještě před letošními volbami do Kongresu, takzvanými midterms, předložit normu, která by zcela zakazovala takzvané „ghost guns“ neboli zbraně bez výrobního čísla.

„Ve Spojených státech je totiž možné si objednat přes internet takzvanou skládačku – zbraň, která přijde rozložená a člověk si ji může doma dodělat. Potřebuje na to určitý um, zručnost a nářadí, ale potom má plně funkční zbraň, která se od té, kterou si může koupit v obchodě, liší jen tím, že nemá žádné identifikační číslo,“ vysvětluje Miřejovský s tím, že neidentifikovatelné zbraně výrazně ztěžují policejní vyšetřování, jelikož je v podstatě nemožné vypátrat jejich původ a cestu na místo činu.

Statistiky střelby

V posledních letech v USA roste počet útoků střelnou zbraní, obětí i raněných. Jen v roce 2021 podle čerstvých statistik zemřelo střelnou zbraní téměř 45 tisíc lidí. Ve zhruba 24 tisících případech šlo o sebevraždy, i tak ale vraždy, zabití či nehody – kupříkladu vlivem neopatrné manipulace – stály život přes dvacet tisíc Američanů.

Statistiky FBI ukazují, že od počátku tisíciletí téměř soustavně stoupá počet prodaných zbraní. Nejvíce jich Američané pořídili v roce 2020 – takřka třiadvacet milionů. Loni se podle dostupných dat prodalo bezmála 19 milionů kusů.

Konzervativci Bidena za záměr zpřísňovat zákony kritizují a tvrdí, že demokraté pouze omezují práva „slušných majitelů zbraní a slušných střelců“, místo aby se Bidenova administrativa zaměřovala na potírání organizovaného zločinu, gangů a řešila zbraně držené ilegálně, doplňuje z Washingtonu David Miřejovský.