Barmská opozice chce sankce proti juntě

Rangún - Strana barmské opoziční vůdkyně Su Ťij doporučila Západu zachovat vůči Barmě sankce v dosavadním rozsahu. Podle Národní ligy za demokracii nemají dopad na obyvatele, ale postihují vůdce vládnoucího vojenského režimu a jejich blízké obchodní spojence.

„Zjistili jsme, že sankce postihují pouze vůdce vládnoucího režimu a jejich blízké obchodní spojence, nikoliv většinu lidí,“ říká místopředseda Národní ligy pro demokracii (NLD) Tin U. 

Sama Su Ťij sankce považuje za součást boje proti autoritářskému režimu. Cílem sankcí je podle ní vynutit demokratické reformy a respekt k lidským právům.

Mnozí pozorovatelé ale soudí, že sankce poškozují ekonomiku a místo junty negativně zasahují barmský lid. Su Ťij dokonce po svém propuštění naznačila, že by doporučila zrušení sankcí.   

NLD v čele se Su Ťij vyhrála v roce 1990 volby, ale junta jí odmítla předat moc. V parlamentních volbách loni v listopadu si vojenská vláda vítězství zajistila předem přijetím zákonů, jež z hlasování vyloučily opozici. Navíc byly poznamenané nízkou účastí a neregulérností.