„Architekt brexitu“ končí v roli poradce premiéra Johnsona

Horizont ČT24: Poradce britského premiéra Cummings rezignoval (zdroj: ČT24)

Hlavní poradce britského konzervativního premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings podle tamních médií rezignoval na svoji funkci. Šéf a „architekt“ brexitové kampaně tak učinil jen necelé dva měsíce předtím, než začne odchod Spojeného království z EU prakticky platit. Sám Cummings svůj odchod ještě před koncem roku avizoval už v lednu.

Dominic Cummings sehrál klíčovou roli v otázce brexitu, kdy vedl úspěšnou kampaň Vote Leave. Poté ve štábu Konzervativní strany setrval a pomohl Borisi Johnsonovi při jeho cestě na vrchol. Loni stál také za úspěšnou kampaní v parlamentních volbách ve Spojeném království. Podle agentury Reuters byl považován dokonce za Johnsonův „mozek“ a za člověka, který uplatňuje výrazný vliv.

Pro britskou veřejnost jeho odchod není překvapením. Politický stratég už v lednu sdělil zpravodajské BBC, že skončí ve své funkci poradce do konce roku. Praktické odpojení Británie od Evropské unie tak už bude pozorovat zpovzdálí. 

Informace o odchodu „pravé ruky“ Johnsona prosakovaly už v pátek dopoledne. Podle zdroje Reuters měl osmačtyřicetiletý Cummings skončit do Vánoc, nakonec ale podle médií včetně BBC a Sky News opustil funkci ještě tentýž den.

Tamní novináři jej navíc vyfotografovali, jak opouští sídlo ministerského předsedy v Downing Street s osobními věcmi v krabici – scéna jako z filmu. Ostatně snímek inspirovaný jeho osobností už byl skutečně natočen, Cummingse si zahrál oceňovaný herec Benedict Cumberbatch.

Dominic Cummings opouští premiérovo sídlo v Downing Street
Zdroj: Reuters/Henry Nicholls

Cummings je dlouhodobě znám pro své kritické názory na Evropskou unii, už v roce 1999 vedl kampaň proti přijetí měny euro. Od té doby je spojován s Konzervativní stranou, radil několika jejím vlivným politikům – skutečný průlom ale udělal právě při referendu o odtržení Spojeného království od EU.

Letos v květnu se dostal Cummings do hledáčku médií kvůli porušení celostátní karantény. Pár dní po jejím začátku totiž odvezl syna na hlídání ke svým rodičům, z Londýna do 400 kilometrů vzdáleného severoanglického hrabství Durham. Kvůli tomu rezignoval konzervativní poslanec Douglas Ross. Premiér Johnson nicméně svého poradce podpořil a Cummings tehdy ještě zůstal v úřadu.