AfD není podle Bildu spokojena s Bystroňovým vysvětlením v kauze proruské sítě

Vedení pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) není podle informací deníku Bild spokojeno s vyjádřením svého poslance a dvojky na stranické kandidátce pro volby do Evropského parlamentu Petra Bystroně k podezřením z braní úplatků od proruské propagandistické platformy. Sociálnědemokratický poslanec Jörg Nürnberger Bystroně vyzval, aby odstoupil z čela slovensko-česko-maďarské parlamentní skupiny.

Bystroň ve čtvrtek v dopise spolupředsedům AfD Alici Weidelové a Tinu Chrupallovi sice odmítl, že by dostával peníze od proruského webu Voice of Europe či „od jakéhokoliv Rusa“. Zároveň ale přijímání úplatků zcela nepopřel, napsal Bild.

Peníze tak mohl podle Bildu obdržet třeba od Ukrajince Viktora Medvedčuka, bývalé prodloužené ruky ruského vůdce Vladimira Putina na Ukrajině, kterého Česko zařadilo na svůj sankční seznam i kvůli jeho finančním vazbám na Voice of Europe.

Bystroň se prezentuje jako oběť kampaně proti lidem, kteří se podle něj zasazují za mír a konec války, sám ale otevřeně podporuje Kreml, píše Bild.

„Fakta, která Bystroň poskytl dohromady s konspiračním vysvětlením, nestačí,“ zní podle Bildu z vedení AfD. Vedení strany ztrácí v Bystroně důvěru, což umocňuje i to, že poslanec příliš často a příliš okatě cestoval do Ruska či Běloruska, napsal Bild.

Německý list třeba připomněl, že se Bystroň účastnil jako „volební pozorovatel“ nelegálních hlasování na Ruskem okupovaných ukrajinských územích, která Kreml prezentoval jako volby.

Podezření se týká i lídra kandidátky AfD

Podezřením nečelí jen Bystroň, ale také lídr AfD pro eurovolby Maximilian Krah. Podezření vůči Krahovi ale nejsou tak konkrétní jako proti Bystroňovi, což Krah využil k tomu, aby se od volební dvojky distancoval. Podle Kraha by se Bystroň prozatím neměl účastnit předvolební kampaně. Bystroň míní, že pro to není důvod.

„Vedeme kampaň jako strana právního státu, nyní ale čelí vedoucí dvojice podezřením z korupce,“ citoval Bild nejmenovaného vysokého představitele AfD. Deník dodal, že strana Kraha ani Bystroně nemůže z kandidátky vyškrtnout, i kdyby chtěla, protože už vypršel časový limit pro změnu kandidátky.

V pondělí zasedne vedení AfD, které se kauzou bude zabývat. Bystroň řekl, že chce předsednictvu celou věc osobně vysvětlit.

Bystroň čelí výzvě k odstoupení z čela parlamentní skupiny

Poslanec SPD Nürnberger v pátek Bystroně vyzval, aby odstoupil z postu předsedy slovensko-česko-maďarské parlamentní skupiny ve Spolkovém sněmu. Společná činnost Prahy a tohoto grémia je ale kvůli Bystroňově předsednictví a jeho příslušnosti k AfD prakticky pozastavená, náhradou funguje německo-české parlamentní diskuzní fórum, které vzniklo i díky Nürnbergerově iniciativě.

„Za těchto okolností a kvůli předběžnému vyšetřování státním zastupitelstvím je absolutně nemístné, aby osoba, která je v takto závažném kontextu vyšetřována, zastávala předsednictví v parlamentní skupině, jež by měla podporovat výměnu a spolupráci mezi Německem a našimi partnerskými zeměmi,“ uvedl Nürnberger, který je místopředsedou slovensko-česko-maďarské parlamentní skupiny. Dodal, že Bystroňovy aktivity naopak této výměně brání.

Předběžné vyšetřování, které Nürnberger zmiňuje, zahájilo státní zastupitelství v Mnichově, kde Bystroň žije. Takzvané předběžné vyšetřovací řízení neznamená, že by poslanec byl podezřelý, ale souvisí s prověřením aktuálních zpráv v médiích.

Podle Nürnbergera, který umí česky a který je velkým podporovatelem rozvoje česko-německých vztahů, nastal pro Bystroně čas odstoupit z vedení skupiny. „Vyzývám pana Bystroně, aby rezignoval na předsednictví této parlamentní skupiny.“ Bystroně označil kvůli jeho kontaktům v Rusku a v krajně pravicové scéně za bezpečnostní riziko.

Bystroňovu kauzu sledují i další poslanci Spolkového sněmu. Zákonodárkyně Levice Martina Rennerová chce, aby se Bystroňův případ a téma možného uplácení politiků dostaly příští týden ve středu na program jednání výboru pro vnitro Spolkového sněmu. Kancelář Rennerové sdělila, že počátkem příštího týdne bude jasné, zda se výbor věcí bude skutečně zabývat.